Instellingen

Bouwstop sociale huurwoningen Leidsche Rijn

UTRECHT - Er worden geen nieuwe sociale huurwoningen gebouwd in Leidsche Rijn. De vijf woningbouwverenigingen die van plan waren 2100 woningen te bouwen, hebben die plannen gestaakt. Het is volgens hen niet meer rendabel om nieuwe woningen te bouwen.
De woningbouwverenigingen Mitros, Bo-Ex, Portaal, GroenWest en SSH willen eerst investeren in bestaande huizen, veelal in de binnenstad. "Voor nieuwe woningen hebben we het geld niet", Johan Klinkenberg die namens de vijf woningbouwverenigingen spreekt.
"Het kabinet roomt al onze middelen zo ongeveer af", zegt Klinkenberg. "De eerste twee maanden huur die we binnenkrijgen van al onze woningen gaan naar het kabinet. Dan blijft er nog weinig geld over en daarmee gaan we eerst renoveren en onderhoud plegen."

HEFFING

De verhuurdersheffing is door het kabinet ingesteld om de staatskas op orde te krijgen. De heffing loopt op tot 1.7 miljard euro in 2017, ongeveer 600 euro per woning. Ook moeten corporaties meebetalen aan woningbouwverenigingen die in de financiële problemen zitten.
De corporaties sluiten niet uit dat ze later alsnog de geplande sociale huurwoningen gaan bouwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.