Rechter: Seksboten Zandpad moeten sluiten

UTRECHT - Alle seksboten op het Zandpad en de ramen op de Hardebollenstraat moeten donderdagochtend voor 9 uur sluiten. De gemeente Utrecht heeft de vergunning van exploitant Wegra terecht ingetrokken omdat er sprake is van mensenhandel. Dat heeft de rechter besloten na een kort geding dat vandaag diende.
Volgens de rechter heeft de gemeente voldoende duidelijk gemaakt dat er sprake is van mensenhandel. Wegra had dat ook moeten of kunnen weten, aldus de rechter. De rechter vindt dat werkzaamheden van de manager die is verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel onder de verantwoordelijkheid van Wegra vallen.
De uitspraak is een mokerslag voor Wegra, die het kort geding aanspande. Bijna dertig medewerkers van Wegra verliezen waarschijnlijk hun baan en 200 prostituees moeten op zich naar een nieuwe werkplek. De teleurstelling en woede is af te lezen bij prostituees die naar de rechtbank zijn gekomen, meldt verslaggever Remco te Kloese.

AANWIJZINGEN

De gemeente Utrecht betoogde bij de rechter dat er meer dan voldoende aanwijzingen zijn voor mensenhandel om de seksboten op het Zandpad te sluiten. Zo zouden een zwangere vrouw en een vrouw met een gebroken been verplicht achter de ramen hebben moeten zitten.
Ook was er volgens de gemeente een vrouw met een tatoeage van haar pooier en dat zou een teken zijn van mensenhandel. Exploitant Wegra vindt dat een raar argument. "Yolanthe heeft ook een tattoo van Wesley Sneijder. Is hij dan ook een pooier?"
Wegra zei dat er altijd wel rotte appels zijn, maar dat het over het algemeen erg veilig is. Volgens de gemeente heeft Wegra mensen aan het werk gezet die niet gescreend waren. Die zouden ook zijn verdacht van mensenhandel. Wegra wist niet beter of de mannen waren gehoord als getuige.

PROSTITUEES

Tijdens de rechtszaak kwamen ook twee prostituees aan het woord. "Ik heb een kind om voor te zorgen, en nu raak ik opeens mijn inkomen kwijt." De vrouwen zeiden dat het Zandpad een veilige plek is om te werken. "De tippelzone aan de Europalaan is niet veilig en blijft wel open!"
Door de uitspraak komen honderden vrouwen zonder werkplek te zitten. De vrouwen zijn samen met de gemeente bezig om een coöperatie op te zetten. Ook is er een beveiligingsbedrijf geïnteresseerd in de exploitatie van de seksboten. Wel moet Wegra akkoord gaan met de verkoop van de boten. Hoe lang dat duurt, is niet duidelijk.
Overigens loopt er nog een bezwaar van Wegra tegen het besluit van de gemeente. De uitspraak daarover wordt in september verwacht, maar de kans dat Wegra daardoor terug kan komen op het Zandpad is klein.

Welles-nietes in de rechtszaal over het Zandpad
Reacties Wegra en burgemeester Wolfsen op de uitspraak van de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.