Instellingen

Ballonvaarder niet strafbaar na waterlanding

© George Steur
AMERSFOORT/SOEST - Een ballonvaarder uit Amersfoort wordt niet strafrechtelijk vervolgd omdat hij dinsdagavond met zijn ballon landde in het Gooimeer. Dat zegt de luchtvaartpolitie. Door het ongeluk raakten twee mensen gewond.
De ballon was in Amersfoort opgestegen voor een tochtje, maar omdat het windstil werd, wilde de ballonvaarder landen.
"Er stak toen vanuit het niets een hele sterke wind op die de ballon ook nog eens de verkeerde kant op voerde", zegt een woordvoerder van Rob Wiegers Ballonvaart BV uit Soest.

SNELHEID

Na twee mislukte landingen besloot de Amersfoortse piloot het water van het Gooimeer te gebruiken om snelheid te minderen. Dit gebeurde ongeveer 20 meter uit de kant.
"Het was op dat moment de enige optie, want door het contact met het water kon de ballon goed afremmen", zegt het ballonbedrijf.
Volgens de politie was dat een goed besluit, want als hij met zijn luchtballon niet in het Gooimeer zou zijn geland, was het gezelschap van elf mensen mogelijk midden in het IJsselmeer terechtgekomen,

INSTRUCTIE

Voordat hij ging landen, had de ballonvaarder zijn passagiers een instructie gegeven om in de mand te blijven, zegt de politie. Toch sprongen twee mensen uit het vaartuig. Een van hen kwam onder de mand terecht en liep een ribfractuur op. De ander liep schaafwonden op in haar gezicht.
De ballon had nog voor 25 minuten gas aan boord en de vlucht was goed voorbereid, zegt de politie. Volgens de rechercheurs had de piloot de weersomslag niet kunnen voorzien en heeft hij er alles aan gedaan om veilig te landen.
Het bedrijf laat weten erg trots te zijn op de 26-jarige ballonvaarder.

Ballon maakt noodlanding in het Gooimeer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.