Instellingen

Bootjes Zandpad dicht, prostituees nemen afscheid

© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
UTRECHT - De werkplekken voor prostituees op het Zandpad en in de Hardebollenstraat in Utrecht zijn sinds donderdagochtend 9:00 uur dicht.
's Ochtends waren nog ongeveer dertig prostituees aan het werk, maar rond 9:00 uur pakten ze hun spullen in. Ze namen afscheid van de medewerkers van exploitant Wegra, sommigen waren daarbij in tranen.

OMSTANDERS

De politie reed de hele ochtend met enige regelmaat langs. Veel klanten waren er niet. Wel was de pers masaal toegestroomd en stonden op de Marnixbrug veel omstanders te kijken. Na het vertrek van de prostituees openden mensen van Wegra op last van de gemeente alle gordijnen in de boten.
Burgemeester Wolfsen besloot de vergunning van exploitant Wegra niet te verlengen, omdat er onder meer sprake zou zijn van mensenhandel. De exploitant probeerde de sluiting tegen te houden via kort geding, maar de bestuursrechter gaf de gemeente woensdag gelijk.
Door de sluiting verdwijnen 98 werkplekken op het Zandpad en 17 ramen op de Hardebollenstraat. Ongeveer 230 prostituees raken daardoor werkloos. Uit protest willen ze donderdagmiddag tenten opzetten voor het stadhuis in Utrecht.

TIPPELZONE

De sluiting betekent niet dat Utrecht het voortaan zonder prostitutie moet stellen. De tippelzone op de Europalaan is nog gewoon in bedrijf en ook op het Zandpad en in de Hardebollenstraat kunnen de werkplekken in de toekomst weer terugkeren.
De gemeente Utrecht is in gesprek met de prostituees om een coöperatie op te richten. Ook heeft een beveiligingsbedrijf uit Eemnes een exploitatievergunning aangevraagd. Als die wordt verleend, moet er nog wel overeenstemming komen met Wegra, omdat die eigenaar is van de seksboten.

Verslaggever Leonie de Jong om 7:40 uur vanaf het Zandpad, waar de prostitutiebootjes om 9:00 uur definitief moeten sluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.