Ook mazelen in stad Utrecht

BILTHOVEN - De mazelenepedemie is doorgedrongen tot de stad Utrecht. De GG&GD kreeg de afgelopen weken twee meldingen binnen van kinderen met de ziekte. Ze hebben de besmettingen waarschijnlijk opgelopen in de biblebelt. De GG&GD Utrecht verwacht niet dat er nog heel veel nieuwe gevallen van mazelen bij komen in de stad.
Inmiddels zijn er in totaal 613 geregistreerde mazelengevallen. Dat zijn er 147 meer dan een week geleden. Zes nieuwe zieken moesten naar het ziekenhuis, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.
Vooral in de regio Rivierenland sloeg de epidemie de afgelopen week flink toe. Waarschijnlijk hebben nog veel meer mensen de mazelen, omdat lang niet iedereen naar de huisarts stapt. Verreweg de meesten wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten. Vier GGD's in Nederland kregen de afgelopen week voor het
eerst een mazelenmelding in hun regio. Naast de GG&GD Utrecht zijn dat de GGD Den Haag, GGD Flevoland en GGD Hart voor Brabant.
Ruim de helft van de patiënten zit nog op de basisschool en bijna iedereen (96 procent) is ongevaccineerd. Eén patiënt had echter dubbel pech: hij of zij was met twee doses ingeënt, maar ontsprong de dans toch niet. Een huisarts en verpleegkundige die geen prik hadden gehad, liepen de ziekte waarschijnlijk op hun werk op. Sinds het begin van de uitbraak belandden in totaal 26 mazelenpatiënten in het ziekenhuis, van wie er 20 inmiddels ontslagen zijn.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert huisartsen om mazelenpatiënten zoveel mogelijk buiten de wachtkamer te houden om baby's en andere ongevaccineerden te beschermen. Als de patiënt geen complicaties heeft, is een bezoek aan de dokter niet eens nodig.
Het aantal patiënten met rodehond stijgt minder hard. Vorige week stonden 50 patiënten geregistreerd en inmiddels zijn daar 4 bijgekomen. Rodehond veroorzaakt net als mazelen vlekjes op de huid. Bij kinderen is een het onschuldige aandoening, maar voor zwangere vrouwen vormt de ziekte wel een risico omdat het virus geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Net als de mazelen houdt rodehond ook huis in de biblebelt: zeker 50 gevallen zijn gelinkt aan een reformatorische basisschool in de regio Hollands-Midden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.