Eetpiraat lastig te straffen

AMERSFOORT - Het is lastig om eetpiraten te straffen. Bij één keer uit eten zonder te betalen, komt de politie niet in actie. "Dan is het een civiel geschil tussen twee burgers", zegt de politie.
De horeca-ondernemer kan dan via een civiele procedure de wanbetaler alsnog voor de rechter slepen, maar door de hoge kosten die dat met zich mee brengt nemen ondernemers vaak hun verlies.
De afgelopen week was het meerdere malen raak in de provincie Utrecht. In Amersfoort liepen dit weekend zo'n tien personen zonder te betalen weg na het eten. Ook in Utrecht is het geregeld raak.
Koninklijk Horeca Nederland adviseert de ondernemers om wel altijd zo'n rechtszaak te beginnen. "Wij kunnen de ondernemers daarbij helpen, bijvoorbeeld met juridisch advies", zegt Joris Prinssen van Koninklijk Horeca Nederland.

DOSSIER

Pas als een eetpiraat vaker in de fout gaat en er een dossier over deze persoon is opgebouwd kan de politie wat doen. "Dan wordt er een strafrechtelijke procedure gestart", zegt de politie. Wij raden ondernemers dan ook altijd aan om aangifte te doen zodat wij een dossier kunnen opbouwen.
Een eetpiraat die de laatste tijd regelmatig toesloeg in Utrecht is maandag aangehouden. Tegen de man is inmiddels meerdere keren aangifte gedaan. Hij is donderdag met een dagvaarding op zak vrijgelaten.

Eetpiraat lastig te straffen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.