Rechter spreekt oppasmoeder Jane G. vrij

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft oppasmoeder Jane G. vrijgesproken van poging tot doodslag en mishandeling van jonge kinderen in 2007 en 2008. Er is niet met zekerheid te stellen dat G. het letsel heeft toegebracht. De officier eiste twee weken geleden nog drie jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod.
De ouders hebben boos en teleurgesteld gereageerd op de uitspraak en riepen naar G.: "Nu is ze aan de beurt". Haar raadsman Michael Ruperti waren niet bij de uitspraak aanwezig, maar wil de bedreiging
aankaarten bij het OM. Hij hoopt dat de ouders zich zullen neerleggen bij de uitspraak.
De officier van justitie kan nog niet zeggen of er hoger beroep wordt ingesteld. Eerst wordt de uitgebreide motivatie van de rechter bestudeerd.

VERANTWOORDELIJK

De rechtbank oordeelt dat twee van de vier kinderen zijn mishandeld, maar dat het niet te zeker is of de oppasmoeder daarvoor verantwoordelijk is. Bij de andere kinderen is niet duidelijk of er überhaupt sprake is van een mishandeling. Als de kinderen al gewond waren, zou dat ook op een andere manier gewond kunnen zijn gebeurd.
De rechter noemt het opvallend dat de mishandelde kinderen in dezelfde periode bij dezelfde gastouder verbleven. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat de vrouw de kinderen heeft mishandeld, maar dat alleen is niet voldoende om haar te veroordelen, aldus de rechtbank.

BABY

Eén van de slachtoffers is baby Keith. Het jochie werd in 2008 in het ziekenhuis opgenomen met meerdere bloeduitstortingen, botbreuken en een ingedeukte schedel. Ook had Keith vocht achter de hersenen.
Vanwege de verwondingen mochten de ouders ruim drie maanden niet alleen bij hun zoontje zijn. Vierentwintig uur per dag was er toezicht. Pas toen ook andere ouders met mishandelde kinderen zich meldden bij justitie, kwam de gastouder in beeld. Met het jongetje gaat het overigens goed.
De ouders van Keith zeiden begin juli tegen RTV Utrecht dat ze bang waren dat de gastmoeder een lichte straf zou krijgen omdat het al enige tijd geleden is. Dat ze zou worden vrijgesproken, daar hadden de ouders geen rekening mee gehouden.
Jane G. stond twee jaar geleden ook al voor de rechter vanwege de mishandelingen, maar de zaak kon toen nog niet worden afgerond.

Oppasmoeder Jane G. vrijgesproken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.