SCP: krachtwijken niet beter dan vergelijkbare wijken

UTRECHT/AMERSFOORT - De zogenoemde krachtwijken, ook bekend als Vogelaarwijken, doen het qua veiligheid en leefbaarheid niet beter of slechter dan andere vergelijkbare wijken, ondanks een miljard euro Rijksgeld die in vier jaar tijd voor die wijken is uitgetrokken. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Uit het rapport van het SCP blijkt dat het sinds 2008 met alle probleemwijken beter gaat, maar dat de krachtwijken zich daarin niet onderscheiden.
In Utrecht zijn dat de wijken Ondiep, Kanaleneiland, Zuilen Oost en Overvecht. De gemeente telt ook Hoograven onder de krachtwijken, maar die staat niet in het lijstje van het Rijk.
In Amersfoort was Kruiskamp aangewezen als krachtwijk, maar die is eind 2012 van de lijst gehaald omdat het daar erg goed gaat. Die wijk is nog wel meegenomen in het onderzoek van SCP.

VEILIGHEID

In het rapport staat dat de veiligheid afnam, zowel in de krachtwijken als in de andere probleemwijken. De tevredenheid van de bewoners nam gemiddeld in alle probleemwijken toe en de bewoners zijn optimistisch over verdere verbeteringen.
Die ontwikkeling zette zich al in voor er specifiek beleid was voor probleemwijken. In de krachtwijken zijn de bewoners wel optimistischer over de verbeteringen en de toekomst dan in de vergelijkbare wijken.
Niet alleen in de krachtwijken, maar ook in andere probleemwijken is veel geïnvesteerd, waaronder in sloop en nieuwbouw van woningen. De woningmarktcrisis verminderde bovendien het positieve effect van de herstructurering.
Daarnaast besteedden woningcorporaties hun budget voor de verbetering van de leefbaarheid ook aan meer wijken dan alleen de krachtwijken. Dat samen kan volgens het SCP het geringe verschil tussen de twee soorten wijken verklaren.

Utrecht vindt investering geen weggegooid geld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.