Instellingen

Utrechtse prostituees eisen schadevergoeding

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht moet een schadevergoeding betalen aan de prostituees die geen werkplek meer hebben omdat de ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat zijn gesloten. Dat schrijven vertegenwoordigers van de prostituees in een brief aan de gemeente.
In de brief staat dat burgemeester Wolfsen weliswaar in zijn recht staat bij de sluiting van de werkplekken, maar dat rechtvaardigt nog niet het wegnemen van het inkomen van de prostituees.
"Hij veroorzaakt daarmee schade die verder reikt dan normaal ondernemersrisico. Mensenhandel zou de oorzaak zijn van de intrekking van alle vergunningen, maar dit behoort tot de verantwoordelijkheid van een overheid en is niet veroorzaakt door de prostituees", staat in de brief.

GEDUPEERD

De prostituees werken als zelfstandigen en ontvangen geen inkomen uit een werknemersverzekering. Ze zijn daarom onevenredig zwaar gedupeerd door dit besluit van de burgemeester.
Een schadevergoeding van in totaal een miljoen euro per maand voor de honderden vrouwen samen is dan ook op zijn plaats, aldus de briefschrijvers.
Daarnaast moet de gemeente zo snel mogelijk zorgen voor een nieuwe werkplek. De briefschrijvers zeggen dat niet duidelijk is hoe de gemeente dat wil gaan doen.
Zodra de dames weer aan het werk kunnen op het Zandpad, moet de gemeente erop toezien dat de huren van de ramen niet buitensporig hoog worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.