Regioproducten van spelt uit Lopikerwaard

LOPIK - De graansoort spelt is in de regio Utrecht regio bezig met een opmars. Het oergewas wordt sinds kort in de Lopikerwaard geteeld om er regionale producten van te maken, zoals brood, koekjes en pannekoeken.
Het graan wordt verbouwd en verwerkt door boeren, bakkers en restaurants uit de regio. Volgens initiatiefnemer Streekfonds De Utrechtse Waarden is de oude graansoort gezonder dan veel andere graansoorten.
Maar dat is niet het enige voordeel, zegt Klaas Hemke van Meekeren van het fonds: "Bij het telen van spelt zijn bijvoorbeeld minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig, dus het is ook nog een stukje duurzamer in die zin."
Inmiddels het spelt op de eerste akker al te rijpen. Het gewas wordt eind deze maand geoogst.

Klaas Hemke van Meekeren van het Streekfonds De Utrechtse Waarden over spelt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.