Veel extra inentingen tegen mazelen

PROVINCIE UTRECHT - Veel ouders in de regio waar de mazelen heersen geven gehoor aan de oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om hun baby extra te laten vaccineren tegen de ziekte. Dat zegt hoofd infectiebestrijding Roel Coutinho van het instituut in Bilthoven.
De eerste weken van juli hebben zo'n 2000 kinderen tot 14 maanden een extra vaccinatie gehad. "Het vaccinatie-advies voor deze groep wordt goed gevolgd, behalve door leden van de bevindelijk gereformeerde gemeente", zegt Coutinho. Volgens hem hebben recente aansporingen van politici aan streng gereformeerde ouders om hun kinderen toch te laten vaccineren nauwelijks effect gehad.

OPNAMES

Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen in Nederland ligt donderdag op 780. Vorige week stond de teller op 613. Tot nu toe zijn er 37 ziekenhuisopnames geweest, 11 meer dan vorige week.
Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wonen in de biblebelt; de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten.
Maar de epidemie is inmiddels ook op andere plaatsen doorgedrongen, zoals in Utrecht stad. Bijna iedereen die besmet is, 96
procent, is niet ingeënt.
Naast jonge kinderen, zijn ook zes gezondheidsmedewerkers besmet geraakt. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens hun werk. Vijf van hen
waren niet gevaccineerd, eentje was dubbel ingeënt maar raakte toch besmet.

PIEK

De stijging van het aantal mazelenpatiënten is geheel volgens de verwachting van het RIVM. De grootste piek komt waarschijnlijk pas

in het najaar.
Het RIVM kan geen inschatting geven van het werkelijke aantal besmettingen, maar baseert zich op ervaringen van de mazelenepidemie in 1999 en 2000. Toen lag het aantal besmettingen zo'n 10 tot 11 keer hoger dan het aantal geregistreerde gevallen. Dat bleek achteraf na onderzoek.
Het instituut is van plan om ook na deze epidemie onderzoek te doen op scholen om het echte aantal besmettingen vast te stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.