"Vianen moet haast maken met herstel Hofpoort"

VIANEN - Vianen moet opschieten met de restauratie van de historische Hofpoort, omdat de stad anders het risico loopt dat het monument vervalt en uiteindelijk wordt opgeruimd. Dat zegt de historische vereniging tegen RTV Utrecht. In een open brief aan het stadsbestuur schrijft de vereniging dat Vianen de restauratie moet voorfinancieren.
De historische poort raakte op eind mei zwaar beschadigd toen een man uit Lopik er met zijn kleine vrachtwagen tegenaan reed. Daardoor kwam de bovenkant van de Hofpoort op de cabine terecht. De bestuurder overleed door het ongeluk.
De gemeente wil het monument wel repareren, maar wil eerst wachten totdat de verzekering heeft uitgekeerd. Dat duurt te lang, schrijft de vereniging, die zich afvraagt of er überhaupt wel voldoende geld wordt uitgekeerd om de poort op historisch verantwoorde wijze te restaureren.
"Het zou een enorm verlies voor de stad zijn, als deze weifelende houding zou leiden tot een halfslachtig of helemaal geen herstel van dit typische stukje van de historische binnenstad", schrijft Historische Vereniging 'Het Land van Brederode'.
De Hofpoort is samen met de Blauwpoort een van de weinige restanten van het in het begin van de negentiende eeuw gesloopte slot Batestein, waar de Brederodes als heersers van Vianen woonden. Daarom is het behoud van het rijksmonument erg belangrijk, schrijft de vereniging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.