Zeehond gesignaleerd in Amsterdam-Rijnkanaal

© Rijkswaterstaat
UTRECHT - In het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten zwemt sinds een paar dagen een zeehond rond. Een omwonende zag het dier zowel woensdag- als donderdagavond bij de Schalkwijksebrug. Volgens de Houtenaar ziet het dier er gezond uit en heeft hij de zeehond vis zien eten.
Rijkswaterstaat bevestigt dat de zeehond sinds een aantal dagen in de omgeving van Houten en Schalkwijk verblijft. Een woordvoerder laat weten dat het beest woensdagavond voor het laatst is gezien door een patrouilleboot.

HINDERNISSEN

Rijkswaterstaat heeft contact opgenomen met Zeehondencrèche Pieterburen. Volgens het opvangadres is het een goed teken dat de zeehond bij Houten is gesignaleerd. Dat zou betekenen dat de waterkwaliteit er goed is en dat er voldoende vis voor het dier is om in leven te blijven.
Volgens André van Gemmert van de creche komt het steeds vaker voor dat er zeehonden vanuit zee de Nederlandse rivieren opzwemmen: "Vroeger gebeurde dat vaker, maar toen kwamen er sluizen en andere belemmeringen om de rivier te bereiken. Het lijkt wel alsof de zeehonden trucjes hebben ontwikkeld om die hindernissen te trotseren."

LEKKIE

Van Gemmert adviseert iedereen die een zeehond ziet om Rijkswaterstaat, de politie of de zeehondencreche te bellen: "We vangen het beest niet, maar willen wel graag weten waar zeehonden gesignaleerd worden. Sowieso moet je zeehonden altijd laten zwemmen en niet aaien. Ondanks de grote aaibaarheidsfactor, kunnen ze hard bijten."
Begin 2011 dook ook een zeehond op in de regio Utrecht, toen in de Lek in Vianen. Kijkers van RTV Utrecht doopten het dier Lekkie, maar helaas kwam hij niet goed aan zijn einde. Hij verdronk nadat hij verstrikt raakte in een net.

FOTO'S

Heeft u de zeehond ook gezien? Of heeft u foto's van het beestje gemaakt? Mail en bel de redactie van RTV Utrecht via 030-8500500 of nieuws@rtvutrecht.nl.

Zeehondencreche Pieterburen: zeehond in Amsterdamrijnkanaal
Zeehondencreche Pieterburen: tips voor iedereen die een zeehond signaleert
Zeehond gesignaleerd in Amsterdam-Rijnkanaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.