Instellingen

Maatregelen door tropisch weer

© Evert Elzinga, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is meer dan 30 graden in De Bilt en dus is er sprake van een tropische dag. Rond 13.00 uur was het zover en daarmee telt 2013 nu al 6 tropische dagen, zo meldde Weeronline. Door de hitte worden allerlei maatregelen genomen. Een overzicht.
* Deelnemers van de Utrechtse Skate Parade kregen na afloop van het evenement verkoeling. De brandweer van de post in Voordorp spoot de skaters nat.
* De hoge temperaturen lijken vrijdag niet te leiden tot grote drukte op de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen voor de behandeling van mensen met hitteklachten. Wel merken verschillende ziekenhuizen dat er meer ouderen binnenkomen met uitdrogingsverschijnselen.
* In Eemnes is een Britse scout onderuit gegaan door het warme weer. De scouts logeren in Baarn en waren met de fiets onderweg, toen het meisje onwel werd. Ze bleek astmapatiënt te zijn en had erg veel last van de hitte. Ze is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De overige scouts hebben van een boerin drinken gekregen, meldt de plaatselijke fotograaf.
* Ook in de ziekenhuizen in de regio is het warm. Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein deelt daarom gratis ijsjes uit aan patiënten op de verpleegafdelingen én aan de hardwerkende medewerkers.
* Lange files in de buurt van Rotterdam vanwege hoosbuien in Zeeland. Het onweer trekt over de Noordzee weg, maar zaterdagochtend is er ook in onze regio slecht weer te verwachten. Mogelijk valt er vrijdagavond al een bui. De politie in de Ronde Venen waarschuwt watersporters het weer goed in de gaten te houden.
* De brandweer koelt al de hele middag een kippenschuur aan de Zwetselaarseweg in Lunteren, net over de provinciegrens bij Renswoude. Hulpverleners besproeien de schuren met koud water, omdat de hitte de tienduizenden kippen te veel dreigt te worden.
* Op grote NS-stations kunnen reizigers een gratis bekertje water ophalen bij de kiosken. Ook delen medewekers van de NS water uit op perrons.
* In Amersfoort is op de hoek van de Amsterdamseweg met de Barchman Wuytierslaan een man ineen gezakt. Volgens omstanders is hij onderuit gegaan door het warme weer. Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.
* Brandweermensen zullen bij een grote brand veel sneller worden afgelost, zegt de Veiligheidsregio Utrecht. Ook wordt er gezorgd voor veel drinkwater. Er zijn nog geen hulpvragen van gemeenten bij de brandweer binnengekomen vanwege het warme weer.
* De bouwvakkers bij de tramlijn in Utrecht werken volgens een tropenrooster en dat betekent dat ze door zullen werken in de avond. Aannemer BAM heeft de laswerkzaamheden bij de kruising van de Koningsbergerstraat vanwege de hitte alvast verplaatst naar zondagnacht. Dat kan overlast betekenen voor omwonenden, waarschuwt opdrachtgever Bestuursregio Utrecht.
* Nooit was het zo warm op 2 augustus als deze vrijdag. Vrijdagmiddag om 3 uur steeg de thermometer in De Bilt boven de 32 graden en dat was de geldende hoogstgemeten temperatuur op deze dag, zegt weeroline.nl.
* Terrassen in de regio mogen door het warme weer langer openblijven. In Utrecht en Amersfoort is dat tot 2 uur vannacht. De 25-graden-plusregeling van de gemeente Amersfoort geldt alleen in de binnenstad en de Eemhaven en Oliemolenkwartier.
* Het Lopikse truckfestival Nog Harder waarschuwt bezoekers en heeft extra water ingeslagen.
* NS zet minder treinen in omdat door de hitte de kans op problemen groter is. Zo zijn er minder sprinters tussen Breukelen-Veenendaal Centrum en minder intercity's tussen Rotterdam-Utrecht. Door een stroomstoring reden er vrijdagmiddag een paar uur geen treinen tussen Geldermalsen en Den Bosch.
* De Parade in Utrecht begint om 15.00 uur. Er zijn tappunten met gratis kraanwater neergezet en ook tonnen met liters gekoeld water. Het terrein en de tenten worden besproeid, zegt de organisatie tegen de NOS.
* Sommige eigenaren van terrassen gaan heel ver om hun klanten koel te houden. Zo zijn er horecagelegenheden die zwembadjes hebben geregeld en brengt het personeel niet alleen een koud drankje, maar smeren ze de klanten ook in.
* Het RIVM waarschuwt voor matige smog. Het instituut in Bilthoven waarschuwt om geen zware lichamelijke inspanning te doen. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen klachten krijgen.
* De gemeente Utrecht laat weten dat de Haarrijnseplas dit weekend is afgesloten voor de Color Run. De kleurrijke loop van Net5 en Plan Nederland is zondag, maar zaterdag wordt het evenemententerrein opgebouwd en het parcours afgezet. Zwemmers worden verwezen naar de Maarsseveense Plassen en de plas in Strijkviertel.
* De gemeente Stichtse Vecht heeft weer eenrichtingsverkeer ingesteld bij recreatiegebied De Strook. Er worden ook verkeersregelaars ingezet om te voorkomen dat het autoverkeer vastloopt.
* De komende nacht komt waarschijnlijk een einde aan de extreme hitte door onweersbuien. In de atmosfeer zit Saharazand en dat kan door de regen mee naar beneden komen.

Een huidarts, de GGD en een dierenarts aan het woord over wat te doen bij hoge temperaturen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.