OM: hoger beroep oppasmoeder Jane G.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van oppasmoeder Jane G. uit Utrecht. De rechter in Utrecht sprak de vrouw vorige week vrij van mishandeling en poging tot doodslag van zeer jonge kinderen.
Het OM zegt dat de vrouw in 2007 en 2008 vier kinderen heeft toegetakeld waarvoor ze oppasmoeder was. Justitie eiste daarom drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een beroepsverbod. Tot ontzetting van het OM en de ouders werd de vrouw echter vrijgesproken.
De rechtbank oordeelde dat twee van de vier kinderen zijn mishandeld, maar dat het niet te zeker is of de oppasmoeder daarvoor verantwoordelijk is. Bij de andere kinderen is niet duidelijk of er überhaupt sprake is van een mishandeling. Als de kinderen al gewond waren, zou dat ook op een andere manier gewond kunnen zijn gebeurd.
De rechter noemde het opvallend dat de mishandelde kinderen in dezelfde periode bij dezelfde gastouder verbleven. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat de vrouw de kinderen heeft mishandeld, maar de rechtbank vond dat dus niet voldoende.
Het OM is het daar niet mee eens. "Het is zeer goed gemotiveerde uitspraak van de rechter, maar wij denken dat het niet anders kan dat de vrouw verantwoordelijk is", zegt een woordvoerder van justitie.
"Omdat het zo'n ernstige zaak is, willen we graag van een hogere rechter weten of die er ook zo over denkt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.