Instellingen

Bonden: politietop ondermijnt reorganisatie

© RTV Utrecht
UTRECHT - De politievakbonden ACP uit Leusden en NPB in Woerden hebben net als de Haagse bonden VMHP en ANPV het overleg met de politietop en het ministerie van Veiligheid en Justitie afgebroken. De bonden zijn woedend over de manier waarop de politietop bezig is met de personele reorganisatie van de Nationale Politie.
Regionale politiechefs benoemen nog even snel "allerlei mensen op bepaalde posten" en huren dure externe krachten in voor vrijgekomen functies. Doorstroming naar hogere schalen van huidig personeel raakt geblokkeerd. Daarmee worden eerder gemaakte afspraken "genegeerd en ondermijnd", benadrukken de bonden vrijdag.
Volgens de bonden zit er op de landelijke gemaakte afspraken op regionaal niveau "geen enkele regie, samenhang of coördinatie". Regionale chefs bedenken eigen spelregels, waardoor de realisatie van de Nationale Politie in gevaarkomt, concluderen de bonden.

AFSPRAKEN

Naar aanleiding van de signalen van de bonden gaat het ministerie na of de afspraken goed worden nageleefd. Wel benadrukt het departement dat alle partijen gebaat zijn bij zorgvuldigheid, maar ook bij voortvarendheid. "We zijn dag en nacht bereikbaar voor overleg."
De bonden hebben Opstelten voorlopig de rug toegekeerd om hun geloofwaardigheid naar hun achterban te behouden.
In de reorganisatie moeten in totaal 63.000 politiemensen een functie binnen de Nationale Politie toegewezen krijgen. Het gesprek hierover met de minister is zinloos als gemaakte afspraken "door de
politietop worden geschoffeerd", aldus de bonden.
Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie hoopt het spaakgelopen overleg met de politiebonden "op de kortst mogelijke termijn vlot te trekken".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.