OM: Overleden gedetineerde zat rechtmatig vast

NIEUWEGEIN - De 23-jarige gedetineerde die dinsdagavond na een steekpartij om het leven kwam in de gevangenis in Nieuwegein, zat terecht achter de tralies. Dat zegt het OM. Eerder verklaarde de advocate van het slachtoffer dat de man al op vrije voeten had moeten zijn.
De advocate zegt dat de celstraf van haar cliënt geschorst was, in afwachting van een uitspraak in hoger beroep en dat hij elk moment vrijgelaten kon worden. Bovendien zouden er nog dagen voor een onterecht voorarrest moeten worden verrekend.
Het OM zegt dat uit uitgebreid onderzoek is gebleken dat de doodgestoken man nog 110 dagen celstraf voor de boeg had, voornamelijk voor eerdere veroordelingen. Die staan los van de hoger beroepzaak, zegt het OM.
De uitspraak van het hoger beroep is op 12 augustus en dan had de rechter ook kunnen oordelen over het aftrekken van het voorarrest. Het OM kan een ten onrechte uitgezeten voorarrest of gevangenisstraf niet op eigen houtje verrekenen, zegt een woordvoerder.
Volgens justitie had het slachtoffer een uitgebreid strafblad. Het onderzoek naar het al dan niet terecht vastzitten heeft lang geduurd en daarom kon het OM niet eerder reageren op de stelling van de advocate dat de man al vrij had moeten zijn.
De rechter-commissaris in Utrecht bepaalde vrijdag dat de 31-jarige verdachte van de steekpartij voorlopig in voorarrest blijft. Politie en justitie zijn nog bezig uit te zoeken wat er precies is voorgevallen. Eén van de vragen daarbij is hoe de verdachte aan een wapen heeft kunnen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.