Wolfsen: samenwerking gemeenten bij prostitutie

UTRECHT - Burgemeester Wolfsen van Utrecht roept op tot meer samenwerking tussen gemeenten met veel prostitutie. Om effectief te kunnen opereren in heel Nederland moet je mensenhandel samen bestrijden, zegt hij in NRC Handelsblad.
In het artikel pleit Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar en lid van de landelijke Taskforce Mensenhandel, voor een verplichte registratie voor prostituees. Op die manier kunnen misstanden beter worden aangepakt, zegt hij.
"Tegenover de georganiseerde misdaad moet je een georganiseerde overheid zetten", aldus Bruinooge. Begin dit jaar trok minister Opstelten een wetsvoorstel voor registratie in en dat is een gemiste kans, zegt de burgemeester.
Registratie is bovendien juridisch mogelijk, zegt Bruinooge. De gemeente Utrecht kent sinds 2010 zo'n verplichte registratie voor prostituees. Hij wil daarom niet langer wachten op landelijke maatregelen, maar de problemen lokaal aanpakken, zoals in Utrecht.

VOORKOMEN

Bruinooge ziet net als Wolfsen ook veel in gemeentelijke samenwerking. "Als we afspraken met elkaar maken en gecoördineerd de prostitutieproblemen bestrijden, dan komen we ook meer aan de voorkant van de problemen. Voorkomen is beter dan genezen."
Om mensenhandel tegen te gaan, sloot de gemeente Utrecht onlangs alle resterende ramen in het Zandpad en de Hardebollenstraat. Enkele dames zouden een nieuwe werkplek hebben gevonden in Eindhoven en Den Haag, maar er zijn ook prostituees uit het zicht van de hulpverlening geraakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.