RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Rellen Haarrijnseplas na gedoe over telefoon"

1/5
VLEUTEN - De heftige confrontatie met de politie maandagavond bij de Haarrijnseplas in Vleuten ontstond na een dolletje tussen twee groepen jongeren. Dat zegt een meisje dat betrokken was bij de vechtpartij, waarbij elf jongeren werden gearresteerd.

Het gedoe over de telefoon ontstond tussen een groep met vooral Marokkaanse jongens en Nederlandse meisjes aan de ene kant, en een groep met vooral Antilliaanse en Surinaamse jongeren en Nederlandse meisjes aan de andere kant. Volgens het betrokken meisje, dat bij de laatste groep hoort, zaten de partijen elkaar uit te dagen en wilde de laatste groep op een gegeven moment een meisje uit de andere club in het water gooien.


TELEFOON

Ze had nog een telefoon in de hand en één van de jongeren uit de groep Surinamers en Antillianen zou die daarom uit haar hand hebben gepakt. Het meisje zou hebben gedacht dat ze werd beroofd en aangerand werd en schreeuwde om hulp.

Gewaarschuwde strandwachten en politiemensen wilden de jongens aanspreken op hun gedrag, waarna de situatie escaleerde. Zo'n vijftien jongeren waren niet van de bemoeienissen van de politie gediend en gingen de agenten te lijf met stenen en flessen.

De politie sloeg terug door pepperspray in te zetten. Uiteindelijk werden elf jongeren, in de leeftijd van 17 tot 21 jaar, aangehouden. Gewonden vielen er niet. De opgepakte jongeren worden dinsdag verhoord.


GETUIGEN

Veel mensen waren getuige van het incident. Een ooggetuige zegt dat het er hard aan toe ging. "Ik heb wel gezien dat de politie hard uithaalde naar de jongeren, maar ook andersom", zegt hij. "Ik had niet verwacht dat het zo erg uit de hand zou lopen, het was erg heftig om te zien."

Volgens een andere ooggetuige werden de problemen veroorzaakt door een paar jongens die erg stoer deden. "Het was wel een hele grote groep, voornamelijk Antillianen. Dat vind ik vervelend om te zeggen, maar het was gewoon zo. Ik zag dat een aantal van hen ontzettend stoer liep te doen. En dat is volgens mij uit de hand gelopen. Ze vonden het eigenlijk wel leuk om er lekker tegen in te gaan."


ONBEGRIJPELIJK

De wijkagent van Vleuten-De Meern twitterde het 'onbegrijpelijk' te vinden dat de situatie bij de recreatieplas maandag zo gewelddadig eindigde. Toch gaat het vaker mis bij de plas: zo is de politie nog steeds op zoek naar getuigen van een mishandeling afgelopen vrijdag. Toen zou een 21-jarig meisje zijn geslagen na ruzie met een groep jongens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht