RIVM waarschuwt homo's voor hersenvliesontsteking

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Hersenvliesontsteking is een groeiend probleem in de homogemeenschap. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.
De afgelopen jaren is het aantal meldingen van de meningokokkenbacterie groep C uit Berlijn, Parijs en New York toegenomen. Het RIVM raadt mannen boven de 30 aan om zich te laten vaccineren, als ze van plan zijn om in die steden met mannen naar bed te gaan. Mensen onder de 30 zijn als baby al ingeënt, maar ook zij moeten goed opletten, aldus het instituut.

DODELIJK

In Nederland komt de infectie nauwelijks voor omdat het onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma en een grootschalige inhaalcampagne in 2002. De laatste jaren zijn er in ons land geen meldingen van de potentieel dodelijke ziekte geweest. In de Verenigde Staten is de laatste jaren ongeveer 30 procent van de mensen overleden die besmet was met de bacterie.
De ziekte meningokokken C wordt van mens op mens overgebracht door onder andere hoesten en niezen en kan verraderlijk snel verlopen. De klachten bestaan uit onder meer hoge koorts, hoofdpijn, een stijve nek, roodpaarse vlekjes in de huid, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.