Bijna 1000 mazelenpatiënten melden zich

BILTHOVEN - Op dit moment zijn er 921 gevallen van mazelen gemeld. Dat is 141 meer dan vorige week. Daar zitten 21 nieuwe ziekenhuisopnames bij. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven donderdag.
Het aantal is echter een "grote onderschatting" van het werkelijke aantal ziektegevallen. De meeste mensen stappen namelijk niet naar de huisarts als ze besmet zijn met de ziekte.
Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun
kinderen niet laten inenten.
Bijna iedereen die besmet is, 96 procent, is niet ingeënt. Acht mazelenpatiënten zijn werkzaam in de gezondheidszorg en hebben de besmetting waarschijnlijk tijdens hun werk opgelopen.
Het RIVM verwacht dat het aantal mazelen tot het najaar zal oplopen. Het instituut gaat uit van een epidemie zoals die zich in 1999 en 2000 voordeed in hetzelfde gebied. Toen telde het RIVM ruim 3000 geregistreerde gevallen.
Het werkelijke aantal gevallen lag zo'n 10 tot 11 keer hoger, zo bleek na onderzoek achteraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.