Instellingen

Omwonenden windpark Houten eisen geld van Eneco

© Eneco
HOUTEN - Zo'n 800 inwoners van Houten willen schadevergoeding van Eneco. Door de komst van drie windmolens zijn hun huizen minder waard geworden. Omdat de gemeente nul op rekest geeft, sleept Stichting Gigawiek nu de energiemaatschappij voor de rechter.
De stichting zegt dat er juridische uitspraken liggen van de Hoge Raad waarin staat dat de waarde van huizen in een straal van 1 kilometer om een windmolen daalt. In Houten is dat minimaal 15 procent van de waarde, stelt Gigawiek. Dat is gemiddeld 50.000 euro per woning.
Als Eneco maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, moet die waardedaling worden gecompenseerd, zeggen de omwonenden. De stichting verwacht overigens niet dat de windmolens nu worden weggehaald.

EERSTE KEER

Het is volgens Gigawiek de eerste keer in Nederland dat de eigenaar van een windmolenpark om schadevergoeding wordt gevraagd. Daarom zal de uitspraak nog wel een paar jaar op zich kunnen laten wachten.
Het is niet de enige zaak die tegen de windmolens in Houten loopt. Gigawiek heeft nog een zaak lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en één bij een Nederlandse rechter.

PROSPECTUS

De PVV Utrecht heeft daarom de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gevraagd om het prospectus "Windpark Houten" in te trekken. Met de folder wil Eneco aan Houtenaren aandelen in het windpark verkopen, maar de rechtszaken hadden moeten worden vermeld, zegt de PVV. Dat is niet het geval.
Volgens Eneco hoeft dat ook niet, want de twee lopende zaken zijn niet direct gericht tegen de energiemaatschappij. En van een rechtszaak voor schadevergoeding was nog niet eens sprake toen het prospectus werd gedrukt, zegt Eneco.
Eneco kan nog niets zeggen over de zaak over compensatie die Gigawiek wil aanspannen. Het bedrijf wacht de ontwikkelingen af.

Voorzitter Maurice Bakker van Gigawiek over de aangekondigde rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.