Instellingen

Universiteit Utrecht aan de slag met Suriname

UTRECHT - Suriname, dat voor 90 procent bedekt is met bos, kan een belangrijke rol spelen bij de oplossing van het klimaatprobleem. Voor de Universiteit van Utrecht is dit reden om de al bestaande samenwerking nieuw leven in te blazen.
Het is de bedoeling dat de samenwerking gaat plaatsvinden vanuit de pas opgerichte 'Acadamy for ecosystem services in a changing World', een onderdeel van de Utrechtse Universiteit.Dat zegt Marijke van Kuijk, coördinator van de Prins Bernhard Leerstoel voor internationale natuurbescherming.
Suriname is ook betrokken bij het internationale REDD+ programma. Dit is een programma waarbij landen die ontbossing tegen gaan, worden beloond.
Hoe meer bos er beschermd wordt, hoe lager de CO2-uitstoot en hoe meer geld een land krijgt als compensatie voor de economische gevolgen van het niet kappen, aldus Van Kuijk.
"REDD+ is heel belangrijk voor het verlagen van de CO2-uitstoot in de wereld. Als Suriname het goed aanpakt, kan het land veel geld krijgen voor duurzame ontwikkeling. We hopen daar een steentje aan bij te kunnen dragen door onder meer uitwisseling van studenten en docenten."

KLIMAATBELEID

De onderzoekster betreurt het dat de Nederlandse regering in haar internationale klimaatbeleid geen specifieke aandacht meer geeft aan de nadelige effecten van ontbossing,
"De nadruk ligt nu meer op voedselvoorziening en water. Daardoor speelt Nederland in het REDD+ programma ook nog maar een kleine rol", aldus Van Kuijk.

ONTEVREDEN

Ook Wouter Veening, milieulobbyist en directeur van het Institute for Environmental Security, zegt niet tevreden te zijn over de Nederlandse regering als het gaat om natuur- en klimaatbeleid.
Hij vindt vooral dat Diederik Samsom, oud Greenpeace-medewerker en nu een van de invloedrijkste politici van het land, het laat afweten.
"De komende weken, als voorbereiding op Prinsjesdag, gaan we Samsom benaderen zodat hij met de PvdA weer een veel duidelijker milieuverhaal gaat neerzetten. Daar ontbreekt het nu aan", aldus Veening.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.