"Cipiers Nieuwegein onvoldoende opgeleid"

NIEUWEGEIN - De cipiers in de gevangenis van Nieuwegein zijn waarschijnlijk niet goed opgeleid en er is een gebrek aan personeel om goed te handelen als er een incident is, zoals de dodelijke steekpartij eind juni. Advocaat Willem Jan Ausma zegt tegen Nu.nl dat hij dit soort geluiden opvangt.
Ausma is de advocaat van de verdachte van het steekincident. Hij zegt "heel benieuwd" te zijn naar de resultaten van een intern onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).
Volgens de advocaat droeg zijn 31-jarige cliënt een wapen bij zich omdat hij zich onveilig voelde. Er waren ruzies over drugs en de betaling daarvan en er was al eens fysiek geweld gebruikt, zegt Ausma tegen de nieuwssite.
Volgens de advocaat lopen veel meer gedetineerden in Nieuwegein met wapens rond.
De verdachte was overigens niet onbekend met geweld. Ausma zegt dat de man drie jaar celstraf uitzit voor een vergelijkbaar incident. "Niet met dodelijke afloop, maar in de sfeer van poging tot."
Ausma kon nog niets zeggen over het verdere verloop van de rechtszaak. Hij overweegt om nog meer getuigen op te roepen.
De man is op heterdaad betrapt bij het doodsteken van de 23-jarige medegevangene, dus van een schuldvraag is geen sprake, zegt Ausma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.