Reacties op overlijden prins Johan Friso

Een jongen brengt een bloemetje naar paleis Huis ten Bosch, waar maandagmorgen prins Johan Friso overleed.
Een jongen brengt een bloemetje naar paleis Huis ten Bosch, waar maandagmorgen prins Johan Friso overleed. © Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - De gemeente Baarn opent dinsdag een condoleanceregister voor de maandagmorgen overleden prins Johan Friso. Friso woonde de eerste jaren van zijn leven in Lage Vuursche en ging in Baarn naar school.
Loco-burgemeester Joost de Wilde zegt dat de Baarnse gemeenschap meeleeft en zich verbonden voelt met de koninklijke familie. "Het bericht heeft ons bijzonder geraakt. Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar prinses Mabel en de kinderen, maar ook naar zijn moeder, prinses Beatrix, die zo lang in Lage Vuursche heeft gewoond en net het voornemen heeft uitgesproken om daar weer te gaan wonen."

ORANJEVERENIGING LAGE VUURSCHE

De oranjevereniging in Lage Vuursche werd verrast door het droevige nieuws. Voorzitter Henk van de Kerk spreekt van een schok. "Na het ongeluk en de tijd dat hij in coma lag is dit waarschijnlijk toch nog vrij onverwacht gebeurd. Ik begreep dat er zondag nog familie bij hem is geweest."
De oranjevereniging van Lage Vuursche denkt er nog over na of er naar aanleiding van het overlijden bijzondere activiteiten moeten komen.

BURGEMEESTER RHENEN

Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen is erg verdrietig door het nieuws, zegt hij tegen RTV Utrecht. "De koninklijke familie heeft meer dan een jaar in onzekerheid geleefd en wellicht stilletjes nog hoop gehad."
Kort na het ski-ongeluk vierde Beatrix in Rhenen koninginnedag, naar later bleek haar laatste als koningin. "Ondanks de trieste gebeurtenis is dat toch een hele mooie dag geweest. De familie staat daardoor wat dichter bij je dan voorheen."

PROVINCIE UTRECHT

Het bestuur van de provincie Utrecht meldt dat Gedeputeerde en Provinciale Staten bedroefd kennis hebben genomen van de dood van prins Friso. Loco-commissaris van de Koning Remco van Lunteren heeft een officiële verklaring opgesteld.
"De gedachten gaan uit naar Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria, die nu definitief afscheid moeten nemen van hun echtgenoot en vader. Ook voor prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien moet het verlies van hun zoon, broer en zwager een onbeschrijflijk verdriet betekenen. Het provinciebestuur van Utrecht leeft intens mee met de familie."

PREMIER RUTTE

Premier Mark Rutte noemt de dood van Friso "intens verdrietig". "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats," aldus de premier.
"Ook voor prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag."

ONVERWACHT

Het overlijden van prins Johan Friso maandagochtend kwam onverwacht. Dat blijkt onder meer uit het feit dat koning Willem-Alexander zijn vakantie moest onderbreken, prins Jaime de Bourbon de Parme zijn huwelijk aankondigde en prinses Mabel in de ochtend nog haar Twittervolgers bedankte voor verjaardagsfelicitaties.
Mabel werd zondag 45 jaar. De koning en zijn gezin zijn momenteel op vakantie in Griekenland en vliegen zo snel mogelijk terug naar Nederland. Prins Jaime, de tweelingbroer van prinses Margarita, gaat op 5 oktober trouwen in Apeldoorn.

MEDIA

Diverse buitenlandse media hebben het overlijden van prins Friso maandagmiddag snel opgepikt. Engelstalige nieuwszenders zoals de BBC, ABC News en het Franse persbureau AFP meldden de dood van Friso kort nadat het nieuws bekend werd in Nederland. Ook Chinese media zoals het Chinese staatspersbureau Xinhua en China News schreven een kort bericht over het overlijden van de Nederlandse prins.
Zoals verwacht besteden Oostenrijkse media uitgebreider aandacht aan Friso, waaronder de Oostenrijkse krant Die Presse, persbureau APA en de nieuwszender ORF. Burgemeester Ludwig Muxel van het Oostenrijkse wintersportoord Lech liet via APA weten diep geraakt te zijn door het overlijden van prins Friso. Bij Lech werd Friso vorig jaar bedolven onder een lawine.

TWITTER

Op Twitter werden berichten over het overlijden van prins Friso en de reacties daarop wereldwijd een zogenoemd 'trending topic'. Dat kwam vooral door de duizenden berichten die Nederlanders elkaar stuurden sinds het nieuws van het overlijden maandagmiddag bekend werd.

Loco-burgemeester Joost de Wilde van Baarn over overlijden prins Johan Friso
Reacties uit provincie Utrecht op overlijden prins Johan Friso
Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen over overlijden prins Johan Friso

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.