Gerechtshof oordeelt over Zeister brandmoord

ZEIST - Het gerechthof in Arnhem komt morgen met de uitspraak over de Zeister brandmoord. Aryan R. werd eerder tot 18 jaar celstraf veroordeeld voor de moord op de 23-jarige Narges Achikzei, maar beide partijen gingen in hoger beroep.
R. overgoot Narges met benzine en stak de vrouw aan. De rechtbank oordeelde dat ze volledig toerekeningsvatbaar was toen ze tot haar daad kwam, maar zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte vinden dat niet.
Aryan R. beweert niets meer te weten van haar gruwelijke daad en haar advocaat beroept zich daarom op drie deskundigen die een dissociatieve stoornis bij haar hebben vastgesteld. Dat is een psychische aandoening die ervoor kan zorgen dat de hersenen zich tijdelijk onttrekken aan de werkelijkheid.

DESKUNDIGEN

Tijdens het hoger beroep in Arnhem stond die stoornis van R. centraal. Liefst vijf deskundigen lieten hun licht daarover schijnen en stonden lijnrecht tegenover elkaar. Sommige deskundigen denken net als de rechtbank dat R. volledig toerekeningsvatbaar was.
De zaak nam vervolgens een opmerkelijke wending, toen het Openbaar Ministerie met twee eisen kwam. Het OM wilde dat het Hof zou beslissen of de toerekeningsvatbaarheid een rol speelt in de strafmaat. Daarom werd 12 jaar cel en tbs voorgesteld (met stoornis) én 23 jaar (zonder stoornis).
Het Hof wilde echter maar één eis. Het OM gaf daarop de voorkeur aan 12 jaar cel en tbs, en ging dus mee in het verhaal van de persoonlijkheidsstoornis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.