Instellingen

Prins Friso vrijdag begraven in Lage Vuursche

© Marcel Antonisse, ANP
BAARN - Prins Friso wordt vrijdagmiddag in besloten kring begraven in Lage Vuursche in de gemeente Baarn. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De uitvaartdienst van prins is in de Stulpkerk in het dorpje.
De dienst wordt geleid door dominee Carel ter Linden, de vaste predikant van de Oranjes. Na de dienst wordt de prins begraven op de daarbij gelegen begraafplaats. Dat is een breuk met een eeuwenoude uitvaarttraditie in het Huis van Oranje-Nassau, zegt Cees van Raak, kenner van begrafenisgebruiken van het Huis van Oranje-Nassau.
"Leden van het Huis van Oranje-Nassau worden al eeuwenlang gebalsemd en vinden boven de grond hun laatste rustplaats, om de eeuwigheidswaarde van hun koninklijke afkomst aan te geven", zegt Van Raak. "Nu wordt er voor het eerst een Oranje in de aarde begraven."
Van Raak vermoedt dat de aanstaande verhuizing van prinses Beatrix naar kasteel Drakensteyn te maken heeft met de gekozen begraafplaats. "Bovendien hebben de zoons van Claus en Beatrix daar een onbezorgde jeugd gehad."

GASTEN

Geen van de leden van het kabinet, ook premier Rutte niet, zal vrijdag aanwezig zijn bij de begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.
De koninklijke familie nodigt een beperkt aantal mensen uit voor de uitvaart. Wie op die lijst staan, wordt niet bekendgemaakt.

VLAGGEN

De vlaggen op gebouwen van de Rijksoverheid, provincies en gemeenten gaan vrijdag halfstok voor de begrafenis van de tweede zoon van prinses Beatrix. Later dit jaar vindt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst nog een officiciële herdenkingsbijeenkomst plaats voor prins Friso.
Prins Friso raakte anderhalf jaar geleden in coma nadat hij tijdens een skivakantie in Lech werd bedolven onder een lawine. Maandag overleed hij als gevolg van complicaties door de hersenbeschadiging die hij door het ongeluk opliep.
De prins is lang verzorgd in het Wellington Ziekenhuis in Londen, maar werd een maand geleden overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
De bedoeling was dat hij daar in aanwezigheid van zijn gezin zou worden verzorgd door een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn en Dr. Michael Kuiper.

Mensen komen naar Drakensteyn om eer te bewijzen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.