Overzicht: overlijden en uitvaart prins Friso

LAGE VUURSCHE - Prins Friso is in Lage Vuursche in de gemeente Baarn begraven. Hij stierf maandag op 44-jarige leeftijd na een lang ziekbed door een ski-ongeluk. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen tot en met de uitvaart.

VRIJDAG

16.30 uur: De koninklijke familie verlaat de begraafplaats. De uitvaart van prins Friso is voorbij. Daarmee stopt ook de berichtgeving in dit overzicht.
16.05 uur: Onder klokgelui wordt de kist met prins Friso naar buiten gedragen door onder anderen zijn broers, koning Willem-Alexander en prins Constantijn. De begrafenis gaat beginnen.
15.00 uur: Uitvaartdienst prins Friso begint in Stulpkerk Lage Vuursche.
14.55 uur: Naar schatting honderd genodigden voor de uitvaart lopen samen via de Slotlaan naar de Stulpkerk. Vlak daarvoor lopen prinses Mabel, prinses Beatrix, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de kinderen.
14.00 uur: Het begint drukker te worden in Lage Vuursche. Buiten de afzetting verzamelen zich naast de toegestroomde journalisten steeds meer belangstellende dagjesmensen.
13.40 uur: Politie houdt in Lage Vuursche Irakese man staande, die zijn respect wilde betuigen. Gelijkenis met man die op lijst van verdachte personen staat. Man mag na controle verder, maar gaat teleurgesteld terug naar huis.
13.00 uur: Diverse media melden dat zangeres Maaike Ouboter musiceert bij de uitvaart van prins Friso. Ze is bekend van het tv-programma De Beste Singer-Songwriter en staat al tien weken in de Top-40 met het lief 'Dat ik je mis'. Haar management bevestigt noch ontkent dat ze in Lage Vuursche zal zingen.
12.30 uur: Eigenaar midgetgolftuinen Lage Vuursche niet blij. Volgens hem zijn er meer straten afgesloten dan vooraf was aangekondigd. Daardoor is zijn bedrijf nu onbereikbaar.
12.00 uur: Koning Willem-Alexander is aan het eind van de ochtend in Lage Vuursche aangekomen.
10.50 uur: In het bijzijn van prinses Mabel is het lichaam van prins Friso de kerk binnen gedragen. Ook zijn er koninklijke auto's met AA-nummerborden in de omgeving gezien.
09.56 uur: De zwarte lijkwagen met het stoffelijk overschot van prins Friso komt aan in Lage Vuursche. Zijn vrouw prinses Mabel zit voorin.
09.28 uur: Agent voor de ingang van kasteel Drakensteyn tegen collega: "Je zwarte jas moet uit. Ze willen alleen maar wit zien."
09.19 uur: De politie sluit het gebied rond de begraafplaats en de kerk af. Mensen die daar niks te zoeken hebben, worden tegengehouden.
08.31 uur: De gemeente Baarn en de politie zullen dit weekend een extra oogje in het zeil houden in Lage Vuursche. Bij een stroom aan dagjesmensen, worden er verkeersregelaars ingezet. Volgens de politie is het de bedoeling dat Baarn gewoon weer toegankelijk is na de uitvaart. De gewone diensten in de Stulpkerk gaan zondag gewoon door.
07.42 uur: Witte bloemen worden de Stulpkerk in Lage Vuursche binnen gedragen. De rouwkransen worden ook opgesteld om de kerk in te worden gebracht.
06.00 uur: RTV Utrecht doet vandaag verslag van de gebeurtenissen in Lage Vuursche. In het dorp zijn verslaggevers aanwezig die op Radio M Utrecht vertellen wat er gebeurt. Op de tv-zender RTV Utrecht worden om 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur korte nieuwsbulletins uitgezonden met onder meer nieuws over de uitvaart. Om 17, 18 en 19 uur volgen er lange uitzendingen van U Vandaag. Op de site en de apps zijn de gebeurtenissen te volgen via deze tijdlijn . Ook verschijnen er artikelen en reportages over de plechtigheden online.
05.35 uur: De Oostenrijkse hotelier Florian Moosbrugger is vandaag zeer waarschijnlijk aanwezig bij de begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche, meldt De Telegraaf. Hij zou donderdag zijn aangekomen in Nederland. Moosbrugger was met Friso aan het skiën toen deze onder een sneeuwlawine belandde.

DONDERDAG

20.32 uur: Het koor dat vrijdag optreedt tijdens de begrafenisplechtigheid van prins Friso repeteerde donderdagavond in de Stulpkerk, meldt ANP. Het koor bestaat uit ongeveer 20 leden.
17.00 uur: Inwoners van Lage Vuursche hebben een mand met bloemen laten bezorgen bij kasteel Drakensteyn.
17.00 uur: Twee landbouwvoertuigen hebben het graf van Friso gedolven, meldt verslaggever Marc van Rossum.
16.00 uur: Stedin neemt maatregelen om de stroomvoorziening in Lage Vuursche te garanderen. Joulz heeft een groot aggregaat op kasteel Drakensteyn geplaatst, laten omstanders aan RTV Utrecht weten.
13.00 uur: De plek op de begraafplaats waar Friso wordt begraven, is afgezet. Er zijn schermen neergezet, zegt verslaggever Rik Dogger. Ook is er licht aan in de kerk en wordt daar gewerkt aan de voorbereidingen van de dienst vrijdag.
12.25 uur: De NOS en ANP mogen bij de uitvaart aanwezig zijn, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Ze maken geselecteerde beelden en foto's van de uitvaart na de plechtigheden beschikbaar aan andere media.
10.22 uur: Burgemeester Röell en de wethouders van de gemeente Baarn gaan niet naar de begrafenis van Friso omdat het om een privéaangelegenheid van de koninklijke familie zou gaan. Dit maakt een woordvoerder van de gemeente bekend.
09.34: Donderdagochtend hebben werklui een tent opgezet in de tuinen van kasteel Drakensteyn, meldt verslaggever Rik Dogger. Het is niet duidelijk waar de tent voor dient.
07.40 uur: Royaltywatcher Jeroen Snel uit Amersfoort verwacht dat de begrafenis van Prins Friso een vrij sobere en simpele plechtigheid wordt. Hij gaat er vanuit dat hofpredikant Carel ter Linden er een persoonlijke uitvaart van maakt omdat hij de prins als sinds zijn kinderjaren kent.

WOENSDAG

21.23 uur: De gemeente Baarn maakt bekend dat de Slotlaan en De Hoge Vuurseweg vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur wordt afgesloten voor alle verkeer, inclusief fietsers. Alleen aanwonenden krijgen toegang.
21.16 uur: Het Houthakkersfeest wordt geschrapt. Secretaris Jan Tupker zegt dat tot afblazen van het evenement is besloten uit respect voor prins Friso. Bovendien was het logistiek moeilijk te realiseren omdat veel wegen worden afgesloten op vrijdag.
20.30 uur: De nieuwsprogramma's rond het overlijden van prins Friso zijn maandag goed bekeken. Het NOS Journaal van 20.00 uur trok 2,5 miljoen kijkers, meldde de Stichting Kijkonderzoek woensdag. Het RTL Nieuws van half 8 staat met ruim 1,5 miljoen kijkers op de vierde plaats.
17.50 uur. Gemeente en politie zeggen tegen ANP dat er zeker wegafsluitingen komen.
17.00 uur: Politie bekeurt automobilisten die hun voertuig langs de kant van de weg bij het kerkje zetten, zegt verslaggeefster Elske Minnema. Er zijn steeds ongeveer 15 bezoekers bij de begraafplaats.
16.30 uur: Opnieuw wordt de plek van het graf opgemeten, laten omstanders aan RTV Utrecht weten.
16.15 uur: Delegatie van vermoedelijk de begrafenisondernemer bezoekt de Stulpkerk, melden omstanders aan RTV Utrecht.
16.10 uur: Enkele mensen mochten na overleg alsnog de begraafplaats op om een graf van een overleden vriend of familielid te bezoeken, zegt verslaggeefster Elske Minnema.
15.30 uur: Burgemeester Baarn Mark Röell van Baarn inspecteert de begraafplaats, meldt verslaggeefster Elske Minnema. Daarna ging Röell naar kasteel Drakensteyn.
14.55 uur: De ministerraad krijgt vrijdag een versoberd karakter in verband met de uitvaart van prins Friso. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten. De raad begint in de ochtend en na afloop komt er geen persconferentie.
12.53 uur: Het is enorm druk rondom de begraafplaats in Lage Vuursche, meldt ANP. Vooral oudere dagjesmensen en fietsers komen een kijkje nemen bij de afgesloten begraafplaats. Bij de ingang van de kerk staan politie en marechaussee te overleggen met derden.
12.00 uur: Gemeente Baarn overlegt met politie en de Koninklijke Marechaussee over de uitvaart. Daarbij worden ook horecaondernemers en campinghouders in het toeristische dorp betrokken.
12.00 uur: Internationale pers strijkt neer in Lage Vuursche, meldt verslaggever Rik Dogger.
11.53 uur: De Rijksvoorlichtingsdienst heeft namens prinses Mabel drie foto's beschikbaar gesteld van prins Friso.
11.48 uur: Noorse koningshuis: uitvaart prins Friso is om 15 uur.
11.47 uur: Noorwegen: De Noorse koning Harald zal bij de uitvaart zijn. Koning Harald is peetvader van Friso en was samen met zijn vrouw koningin Sonja in 2004 aanwezig bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit.
11.00 uur: Erg veel politie en BOA's in Lage Vuursche, melden bezoekers aan RTV Utrecht.
10.49 uur: Op de begraafplaats bij de Stulpkerk is een plek uitgemeten en zijn er twee paaltjes in de grond geslagen, meldt verslaggever Rik Dogger.
09.00 uur: Het bestuur van het Houthakkersfeest in Lage Vuursche overlegt met de gemeente of het evenement zaterdag wel of niet door kan gaan, zegt bestuurslid Irene de Boer.
09.00 uur: Groenbeheer Baarn overlegt over de werkzaamheden die in Lage Vuursche nodig zijn.
08.30 uur: Buren van de Stulpkerk en kasteel Drakensteyn zeggen tegen RTV Utrecht dat ze nog geen instructies hebben gekregen van de Rijksvoorlichtingsdienst.
08.00 uur: Uit eigen initiatief maakt een ploeg schoonmakers Lage Vuursche op orde. Tegen verslaggever Rik Dogger zeggen ze dat ze daar vaker schoonmaken, maar nu niet hebben gewacht op een opdracht van de gemeente Baarn.

DINSDAG

20.21 uur: Voorzitter Henk van de Kerk van de Oranjevereniging Lage Vuursche is tot tranen toe geroerd: "De familie heeft heel lang in Lage Vuursche gewoond en als je dan in deze trieste situatie zegt: 'we gaan terug naar Lage Vuursche', dan is dat een emotionele stap."
18.12 uur: De Rijksvoorlichtingsdienst komt met een bijzondere vlaginstructie: Alle gebouwen van de Rijksoverheid hangen vrijdag de Nederlandse vlag halfstok. Provincies en gemeenten en de drie openbare lichamen in Caribisch Nederland wordt verzocht hetzelfde te doen, net als de buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigingen.
17.56 uur: De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de uitvaart van prins Friso wordt gehouden in de Stulpkerk in Lage Vuursche. Daarna wordt hij op de begraafplaats bij het hervormde kerkje begraven.
11.30 uur: Een jubileumfeest met vele musicalsterren donderdagmiddag in het Circustheater in Den Haag gaat niet door vanwege het overlijden van prins Friso, liet Joop van den Ende Theaterproducties woensdag weten.
10.05 uur: Burgemeester Mark Röell van Baarn is teruggekeerd van zijn vakantie, zo maakte zijn voorlichter bekend.
09.49 uur: De introweek voor studenten in Delft gaat zoals gepland door. Nu de prins in Lage Vuursche wordt begraven en niet bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft, ziet het bestuur geen reden om van het oorspronkelijke programma af te wijken. Wel komt er een herdenkingsmoment.
09.00 uur: Onder meer Baarn, Veenendaal en Utrecht openen en condoleanceregister voor prins Friso.

MAANDAG

18.02 uur: Er is een condoleanceregister geopend op de site www.koninklijkhuis.nl
15:38 uur: Reactie minister-president Rutte: "Het is intens verdrietig" en: "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok."
15.05 uur: Koning Willem-Alexander maakt het overlijden van zijn broer Friso bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.