Instellingen

Toch tbs voor Zeister brandmoord

ZEIST - Aryan R. heeft in hoger beroep toch tbs gekregen voor het ombrengen van de 23-jarige Narges Achikzei in december 2009. Ook krijgt ze 12 jaar celstraf van het Hof in Arnhem. R. werd eerder tot 18 jaar celstraf veroordeeld, maar kreeg tegen haar zin geen tbs opgelegd.
R. overgoot Narges met benzine en stak de vrouw aan. De rechtbank oordeelde dat ze volledig toerekeningsvatbaar was toen ze tot haar daad kwam, maar de advocaat van de verdachte vond dat niet.
Aryan R. beweert niets meer te weten van haar gruwelijke daad en haar advocaat beriep zich daarom op drie deskundigen die een stoornis bij haar hebben vastgesteld, die ervoor kan zorgen dat de hersenen zich tijdelijk onttrekken aan de werkelijkheid. De advocaat vroeg alleen tbs en wilde geen celstraf.

WENDING

De zaak nam vervolgens een opmerkelijke wending, toen het Openbaar Ministerie met twee eisen kwam. Het OM wilde dat het Hof zou beslissen of de toerekeningsvatbaarheid een rol speelt in de strafmaat. Daarom werd 12 jaar cel en tbs voorgesteld (met stoornis) én 23 jaar (zonder stoornis).
Het Hof wilde echter maar één eis. Het OM gaf daarop de voorkeur aan 12 jaar cel en tbs, en ging dus mee in het verhaal van de persoonlijkheidsstoornis.
Het Hof oordeelde dat ze deels toerekeningsvatbaar was toen ze Narges aanstak en vandaar dat ze ook celstraf heeft gekregen en niet alleen tbs, zoals de advocaat wilde. Het hof verwijt Aryan R. dat ze niet heeft uitgelegd waarom
ze de andere vrouw in december 2009 in het portiek van diens flat in
brand stak.

BRUIDEGOM

De aanstaande bruidegom van het slachtoffer was ook bij de uitspraak aanwezig. Toen het Hof het had over hoe de laatste momenten van zijn aanstaande bruid zijn geweest, stortte de man volkomen in.
De familie begon te schreeuwen tegen de verdachte, waarop de verdachte ook in huilen uitbarstte. Uiteindelijk moeste de man de zaal hyperventilerend verlaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.