RIVM: meer dan 1000 mazelenpatiënten bekend

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal mensen met mazelen is de duizend gepasseerd. Dat meldt het RIVM in Bilthoven. De afgelopen week kwamen er 114 nieuwe gevallen bij. Dat is minder dan de weken daarvoor. Waarschijnlijk komt dat door de zomervakantie.
Als de scholen weer beginnen, wordt weer een toename verwacht. De piek van de mazelenepidemie wordt verwacht in het najaar.
Het RIVM benadrukt dat het aantal geregistreerde gevallen van mazelen een grote onderschatting is van het werkelijke aantal gevallen, omdat niet iedereen naar de huisarts gaat.

BIBLEBELT

Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wonen in de Biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten.
Bijna iedereen die besmet is, 96 procent, is niet ingeënt. Dan gaat het overigens ook om een groep antroposofen. Die zijn kritisch op vaccinaties en zeggen dat een kinderziekte bij het opgroeien hoort.
Negen mazelenpatiënten zijn werkzaam in de gezondheidszorg en hebben de besmetting waarschijnlijk tijdens hun werk opgelopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.