Instellingen

Vastgoedsores SNS Reaal nu voorbij

UTRECHT - Met een laatste afwaardering van 1,8 miljard euro is een einde gekomen aan jaren van verliezen bij SNS Property Finance, de vastgoedtak die SNS Reaal aan de rand van de afgrond bracht.
De genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal heeft een nettoverlies geleden in de eerste helft van dit jaar van 1,59 miljard euro, veroorzaakt door forse afschrijvingen van het vastgoedonderdeel Property Finance.
Maar nu is het dan ook klaar, zei financieel directeur Maurice Oostendorp in een toelichting op de halfjaarcijfers van de genationaliseerde bank en verzekeraar. "Wij kunnen het boek 'onroerend goed' sluiten."

OVERDRACHT

Zodra de Europese Commissie groen licht geeft, draagt SNS Reaal de portefeuille van Property Finance nog dit jaar over aan een nieuwe, afzonderlijke vastgoedbeheerorganisatie.
Die stap maakt deel uit van de herstructurering waarover SNS en het ministerie van Financiën overleggen met Brussel. Die gesprekken verlopen volgens Oostendorp in een "uitstekende sfeer", maar hij wilde er inhoudelijk niets over zeggen.

RENTEMARGE

Met name het bankbedrijf heeft het volgens Oostendorp "heel goed" gedaan in de eerste helft van 2013. De winst steeg fors, vooral dankzij een hogere rentemarge. De rentelasten lagen fors lager, mede doordat achtergestelde schulden van SNS zijn onteigend in het kader van de nationalisatie.
Bij de verzekeringsactiviteiten daalde de winst fors door aanhoudend slechte marktomstandigheden, vooral de lage rente.
Oostendorp wil de hand niet meer ophouden bij de overheid. De balanspositie van het bankbedrijf is wel sterk verbeterd dankzij de overheidssteun, zei hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.