Instellingen

Lage Vuursche bereidt uitvaart voor

In Lech werd de foto van de overleden prins getoond
In Lech werd de foto van de overleden prins getoond © EPA/STR
Veel belangstelling voor de bergmis in Lech
Veel belangstelling voor de bergmis in Lech © EPA/STR
Schermen op de plek waar het graf van Friso is gegraven
Schermen op de plek waar het graf van Friso is gegraven © RTV Utrecht
Bloemen bij het kerkhof
Bloemen bij het kerkhof © RTV Utrecht
Stedin controleert de energievoorziening
Stedin controleert de energievoorziening © Caspar Huurdeman
Wegwerkers aan de slag in Lage Vuursche
Wegwerkers aan de slag in Lage Vuursche © Caspar Huurdeman
LAGE VUURSCHE - In Lage Vuursche is donderdag met man en macht gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor de uitvaart van prins Friso. Niet alleen zijn de Stulpkerk ingericht en de begraafplaats klaargemaakt voor de uitvaart van vrijdag, ook de rest van het dorp is onder handen genomen.
Zo werden rond het kerkje en kasteel Drakensteyn lantaarnpalen rechtgezet en gaten in wegen gevuld. Mannen met blazers ruimden bladeren aan de Slotlaan op en onkruid werd met gif verdelgd.
De politie zal vrijdag enkele wegen afzetten en de hekken daarvoor werden alvast geleverd. Ook controleerden werknemers van Eneco de energievoorziening en werd er een generator het kasteelterrein opgereden.

BESLOTEN

De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden. Het aantal genodigden is klein en er zullen nauwelijks hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Zo zal burgemeester Röell niet naar de uitvaart komen.
Wel is koning Harald van Noorwegen present, maar hij is de peetvader van Friso. Over andere gasten is niets bekendgemaakt.

DAGJESMENSEN

Ondertussen nemen vooral oudere dagjesmensen en journalisten een kijkje bij de begraafplaats. Woensdag bezochten rond de 1000 mensen Lage Vuursche, schat hotel-restauranteigenaar Bruno Vittali van de Kastanjehof in.
Kastanjehof ligt precies op de hoek tegenover de kerk en begraafplaats en is voor de nacht van donderdag op vrijdag volgeboekt. Vrijdag ontvangt Vittali nog een drietal groepen gasten, onder meer een condoleancebijeenkomst van ongeveer 150 mensen.
Mogelijk krijgt hij ook veel journalisten op bezoek. De pers is niet welkom bij de uitvaart. Alleen een cameraman van de NOS en een fotograaf van het ANP zijn aanwezig. Zij zullen hun materiaal aan alle media beschikbaar stellen.

BERGMIS

Friso raakte anderhalf jaar geleden in coma na een ski-ongeluk in de Oostenrijkse wintersportplaats Lech. Daar werd donderdag een onder grote belangstelling een zogeheten bergmis gehouden.
De mis werd buiten gehouden, op ongeveer 1.800 meter hoogte. In het Bürstegg-kerkje, op de top van de berg, stond een foto van de prins.

Lage Vuursche bereidt uitvaart voor

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.