Prins Friso in Lage Vuursche begraven
LAGE VUURSCHE - De begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche is voorbij. De koninklijke familie en naar schatting honderd gasten woonden vrijdagmiddag een dienst bij in de Stulpkerk.
Daarna verzamelde het gezelschap zich rond het graf naast het hek van kasteel Drakensteyn. Rond 16.30 uur verliet de familie de begraafplaats.
Buiten de afzetting hadden zich naast de toegestroomde journalisten en een groot aantal politieagenten ook dagjesmensen verzameld, die op een afstandje iets wilden opvangen van de uitvaart en de begrafenis van prins Friso.
Veel van hen zeiden tegen verslaggevers dat ze hun medeleven met de familie kwamen betuigen.
AFSCHEID
De 44-jarige prins overleed maandag. Hij lag anderhalf jaar in coma als gevolg van een ski-ongeluk in Oostenrijk.
Over de uitvaart was vooraf weinig bekendgemaakt. De koninklijke familie beschouwt de plechtigheid als een privé-aangelegenheid. Wel was duidelijk dat hofpredikant Carel ter Linden voor zou gaan en dat gezongen zou worden door een koor van twintig personen.
DRAGERS
De kist met het lichaam van prins Friso werd door onder anderen zijn broers koning Willem-Alexander en prins Constantijn van de Stulpkerk naar het graf gedragen. Vier vrienden van Friso waren ook drager.
Voor de dienst in de kerk onder leiding van dominee Carel ter Linden en de aansluitende begrafenis waren alleen familie en vrienden uitgenodigd. Zo waren onder anderen de getuigen van het huwelijk van Friso met Mabel aanwezig. Koning Harald van Noorwegen, de peetvader van prins Friso, was een van de weinige koninklijke gasten. Ook Florian Moosbrugger, de Oostenrijkse jeugdvriend van de prins die het ongeluk meemaakte, kwam naar Lage Vuursche.
PRIVACY EN VEILIGHEID
Om de privacy en de veiligheid te garanderen, heeft de politie van 8.00 tot 18.00 uur een deel van Lage Vuursche afgezet. De Hoge Vuurseweg ging deels op slot en de Slotlaan was ook niet toegankelijk.
Tot opluchting van ondernemers in Lage Vuursche bleef een groot deel van het dorp bereikbaar voor dagjesmensen. De politie toonde zich na afloop tevreden over het verloop van de dag.
HISTORISCH
De begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche is volgens royaltykenners een historische gebeurtenis. Niet eerder werd een lid van de koninklijke familie in Nederland begraven in plaats van bijgezet in Delft.
Prinses Marianne, de zus van koning Willem II, werd na haar dood in Duitsland begraven. Het lichaam van prins Frederik, de broer van de later koning Willem I, werd pas bijna honderd jaar na zijn dood alsnog door koningin-regentes Emma vanuit Padua naar Delft gehaald.
U Vandaag over uitvaart prins Friso in Lage Vuursche