Oproep:verwijder schadelijke Ambrosiaplant

PROVINCIE UTRECHT - Door de hooikoortsplant Ambrosia te vernietigen, wordt voorkomen dat het hooikoortsseizoen twee maanden langer duurt dan gebruikelijk. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht.
De NVWA roept particulieren, groenbeheerders, akkerbouwers en natuurbeheerders op om de uit Noord-Amerika afkomstige plant zo snel mogelijk te verwijderen. De planten staan vooral op 'verstoorde gronden', zoals tuinen, bermen en bouwterreinen, zegt de NVWA.
Als de plant niet voortvarend wordt aangepakt, vreest de NVWA dat de Ambrosia zich verder zal vestigen en verspreiden in Nederland, met grote gevolgen voor hooikoortspatiënten.
Ambrosia is een éénjarige plant waarvan alleen de zaden de winter overleven. Het is daarom belangrijk om zaadvorming te voorkomen, of de planten met zaden en al te vernietigen.

MONDKAPJE

De NVWA waarschuwt wel om stevige handschoenen te gebruiken als de plant uit de grond wordt getrokken. Als de planten bloeien, wordt ook aangeraden een mondkapje en veiligheidsbril te dragen.
De plant moet niet in de GFT-container gegooid worden, maar hoort bij het restafval, zegt de NVWA. GFT-afval kan namelijk als compost weer in de natuur terecht komen. Restafval daarentegen wordt verbrand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.