Instellingen

Flinke stijging gevonden voorwerpen NS

In het NS-depot ligt onder meer een replica van een Stradivariusviool.
In het NS-depot ligt onder meer een replica van een Stradivariusviool. © Jeroen Jumelet, ANP
UTRECHT - Treinreizigers hebben tot nu toe 18 procent meer eigendommen achtergelaten dan in voorgaande jaren. Bij het depot Gevonden Voorwerpen in Utrecht kwamen in het eerste half jaar 39.000 artikelen binnen, 6.000 meer dan gebruikelijk.
Onderzoek naar de opvallende stijging heeft de NS niet gedaan, maar de lange winter zou één van de oorzaken kunnen zijn. "We zien vooral veel jassen, maar ook veel handschoenen en sjaals die in het eerste half jaar zijn blijven liggen", zegt woordvoerder Gerjan Vasse. Vervoerbewijzen, bankpasjes en rijbewijzen worden nog altijd het meest achter gelaten.

ELEKTRISCHE FIETS

Tussen de tienduizenden voorwerpen zijn spullen met grote waarde. Vasse: "Mensen laten de meest bijzondere zaken liggen. Het opmerkelijkste dit jaar is een elektrische fiets die is blijven staan in de trein. We hopen dat de eigenaar zich nog meldt en dat we hem of haar gelukkig kunnen maken."
Vorig jaar werd een replica van een Stradivariusviool van ongeveer 85 jaar oud gevonden. Die ligt nog steeds te wachten op de eigenaar. Ook onderwerpen van emotionele waarde blijven regelmatig achter in de trein, zoals knuffelberen en fotoalbums.

HANDELAAR

Ongeveer 40 procent van de gevonden voorwerpen komt weer terug bij de eigenaar. Spullen die na drie maanden nog in het Utrechtse depot liggen worden opgekocht door een handelaar. Alleen dure en opmerkelijke voorwerpen, zoals de Stradivariusviool, blijven langer in het depot.

Gerjan Vasse van NS over gevonden voorwerpen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.