Instellingen

Trimbos: Roze pil met vraagteken is dodelijk

© Trimbos Instituut
PROVINCIE UTRECHT - Roze pillen met daarop een gespiegeld vraagteken, die verkocht worden als xtc, zijn levensgevaarlijk. Daarvoor waarschuwt het Trimbos instituut. De afgelopen week zijn bij tests op twee van dit soort pillen hoge doseringen van de gevaarlijke stof PMMA gevonden.
Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. In de vraagtekenpillen zit geen MDMA, maar PMMA. Het gevaar bij deze stof is dat het effect veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen.
Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. "Eén pil kan al dodelijk zijn", waarschuwt Tibor Bruns van Trimbos.

OVERLEDEN

In de afgelopen jaren zijn zowel in Nederland als in het buitenland mensen overleden na het nemen van drugs met PMMA erin. In juni overleed nog een 21-jarige man in Den Bosch na het gebruik van xtc met PMMA.
Trimbos probeert zo veel mogelijk mensen te waarschuwen voor de pillen. Medische diensten en instellingen voor verslavingszorg zijn op de hoogte gesteld en ook zijn social media ingeschakeld.
"We hopen dat mensen hun dealer erop aanspreken als die de pillen aanbiedt. Zo verdwijnen de pillen hopelijk snel van de markt. Dealers hebben er natuurlijk geen belang bij als hun klanten doodgaan", aldus Bruns.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.