Instellingen

Alpe d'HuZes betaalde oprichter 160.000 euro

PROVINCIE UTRECHT - Oprichter Coen van Veenendaal uit Everdingen van Alpe d'HuZes blijkt in 2010 en 2011 betaald te zijn uit het fonds van die organisatie. Volgens Nieuwsuur gaat het om in totaal 208.250 euro.
Van Veenendaal stapte in 2010 uit Alpe d'HuZes en richtte de nieuwe stichting Inspire 2 Live op voor kankeronderzoek. Die stichting kreeg enkele miljoenen van Alpe d'HuZes.
De bestuurders van Inspire 2 Live zouden niet worden betaald, maar uit de jaarstukken blijkt dat Van Veenendaal het geld toch in rekening bracht via een holding voor managementadvies. Ook zou Inspire 2 Live 34.000 euro uit aan een Amerikaanse fondsenwerver hebben betaald.

KOSTEN

De betaling staat haaks op het strenge anti-strijkstok-beleid van de organisatie. De bedoeling is dat de complete opbrengst van de actie naar kankeronderzoek gaat. Er zijn geen betaalde medewerkers en zelfs KWF Kankerbestrijding mag geen kosten maken om het fonds van de stichting te beheren.
Johan van der Waal, de huidige voorzitter van Alpe d'Huzes eist dat Inspire 2 Live het geld voor de fondsenwerver terugbetaald. De declaraties van Van Veenendaal noemt hij tegen Nieuwsuur "moreel verwerpelijk".
Tijdens Alpe d'HuZes worden dankzij vrijwilligers elk jaar vele miljoenen opgehaald voor kankeronderzoek. Dat geet deels via een beklimming van de Alpe d'Huez. Dit jaar was de opbrengst 25 miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.