Teeven: gevangenis Nieuwegein niet te vol

NIEUWEGEIN - De gevangenis in Nieuwegein waar eind juli een dodelijke steekpartij plaatshad, kampte niet met overbezetting. Dat valt op de maken uit antwoorden van staatssecretaris Fred Teeven op vragen van het CDA.
"Bij mij is geen door betrokkene ingediende klacht bekend wegens overbezetting", zegt Teeven. Hij schrijft dat verschillende gedetineerden in de inrichting aan de Liesbosch wel hadden aangegeven dat ze de omvang van de betreffende afdeling als groot ervaren.
Er was ook voldoende personeel beschikbaar, aldus Teeven. "Alle diensten waren bezet, dus zowel die van de penitentiaire inrichtingswerkers als van de bewaarders." Na het incident zijn vijf gedetineerden naar een andere inrichting overgeplaatst, omdat ze de ontstane onrust vergrootten.
Hij kon vanwege het onderzoek naar de steekpartij nog geen antwoord geven op de vraag van Tweede Kamerleden Peter Oskam en Madeleine van Toorenburg of discriminatie tussen Surinaamse en Marokkaanse gevangenen een rol heeft gespeeld bij de steekpartij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.