Instellingen

Ombudsman: verkeerde boetes onacceptabel

© Olaf Kraak, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Nationale ombudsman Alex Brennikmeijer noemt het onacceptabel dat automobilisten onterechte boetes krijgen bij trajectcontroles.
Volgens Brennikmeijer mogen zij niet opdraaien voor fouten die worden gemaakt bij de controles die op de snelweg worden uitgevoerd. Er gaat volgens hem nog te veel mis, zoals bijvoorbeeld campers die bij een trajectcontrole worden aangezien voor auto's met een aanhangwagen. Auto's met een fietsrek worden vaak beboet omdat ze op auto's met een aanhangwagen lijken. Die mogen namelijk minder hard rijden.

A2

In anderhalf jaar tijd ging het ruim twaalfhonderd keer mis, onder meer op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, waar tegenwoordig streng wordt gecontroleerd op snelheid. Sinds vorige maand is ook de trajectcontrole de andere kant op ingesteld.
Brennikmeijer vindt het niet binnen een rechtsstaat horen om boetes op te leggen als je niet zeker weet dat een automobilist te hard heeft gereden. De overheid mag er volgens hem niet vanuit gaan dat de automobilist in de gaten heeft dat hij ten onrechte een boete heeft gekregen en bezwaar kan maken.
Brenninkmeijer vraagt minister Opstelten daarom het systeem te veranderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.