Instellingen

Uitstel besluit schaliegas

UTRECHT - Het bureau onderzocht in opdracht van de minister de gevolgen voor veiligheid voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schaliegas en concludeerde dat dit veilig kan. Het mer-advies wordt eind september verwacht.
Om erachter te komen of schaliegas aantrekkelijk kan zijn voor de staatskas en de Nederlandse economie zijn volgens Kamp wel proefboringen nodig. Lokale bestuurders en omwonenden worden betrokken bij dergelijk onderzoek dat duidelijk moet maken of en hoe de proefboring verantwoord en veilig kan worden gedaan, aldus de minister.
Als blijkt dat dit kan, zijn nog meer vergunningen nodig. De gemeente heeft daarbij een rol, bijvoorbeeld bij het afgeven van de benodigde bouwvergunning voor de boorinstallatie. Drie beoogde locaties voor proefboringen zijn bij Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder.
Schaliegas is gas dat wordt gewonnen door onder hoge druk een chemische vloeistof in de grond te spuiten. Vorig jaar werd bekend dat een energiebedrijf zijn zinnen heeft gezet op een groot gebied in Nederland, waaronder een deel van de provincie Utrecht.
De gemeente Utrecht diende begin dit jaar een officieel bezwaar in tegen winning van schaliegas. Rabobank sprak zich eerder uit tegen boringen. Het Utrechtse bedrijf stelt dat er nog te weinig over bekend is over de risico's. Ook Vitens is geen voorstander. Volgens het waterbedrijf kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.