Grolmanexpositie in Volksbuurtmuseum na schenking vijftig doeken

UTRECHT - Het Volksbuurtmuseum in Utrecht bereidt een tentoonstelling van bijzondere Utrechtse prenten voor. Met een schenking van vijftig doeken werd de Grolmancollectie van het museum onlangs bijna verdubbeld.
In totaal heeft het Volksbuurtmuseum nu 110 werken van kunstschilder J.P.C. (Johan) Grolman, die aan het eind van de negentiende eeuw stadsgezichten en gewone Utrechters vastlegde. De aquarellen, potloodtekeningen en een enkel olieverfdoek dateren uit de periode 1860 - 1910.
Directeur Albert van Wersch zegt dat het een kwestie van puur geluk is dat de werken bewaard zijn gebleven. Een oud-journalist van het Nieuw Utrechts Dagblad ontdekte ze bij de opheffing van die krant tussen archiefmateriaal dat moest worden afgevoerd. Hij bewaarde de prenten thuis tot hij hoorde dat het Volksbuurtmuseum interesse had.
Van Wersch is enthousiast over de schenking. "Dat we voor het eerst de Utrechtse burger van rond 1900 in kleur kunnen tonen, dat hebben we nog niet eerder kunnen doen. En het gaat vooral om het gewone volk, dat is het aardige ervan."
De vijftig nieuw ontdekte werken van Utrechter Grolman worden op dit moment van een lijst voorzien. De expositie wordt waarschijnlijk rond de jaarwisseling geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.