Instellingen

Nederlands Filmfestival ook in seksbioscoop

UTRECHT - Het hoofdthema van het Nederlands Film Festival in Utrecht is dit jaar naakt. Directeur Willemien van Aalst van het NFF maakte dat dinsdag bekend.
Het filmprogramma bevat onder meer een ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel op de dag dat zij 61 zou zijn geworden en voorstellingen in de allerlaatste seksbioscoop van Utrecht, Davy's Eroshop aan de Amsterdamsestraatweg. In totaal zijn tijdens het filmfestival 319 films te zien, waarvan 79 premières.
Achtentachtig films dingen mee naar de prestigieuze Gouden Kalveren, waarvan er in totaal 21 te vergeven zijn. Negentien kalveren komen voor rekening van de vakjury onder leiding van algemeen voorzitter Emile Fallaux. De overige twee kalveren vallen onder de Cultuur- en Publieksprijs, die worden toegekend door het bestuur van het NFF en het publiek.

CULTUURPRIJS

Op de openingsavond van het festival krijgt filmpublicist Monique van Schendelen het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nederlandse filmcultuur. Vorig jaar ging de prijs naar Willeke van Ammelrooy.
De UPC Publieksprijs voor Beste Film gaat naar een film die het afgelopen jaar de status van Gouden Film behaalde. Films die 100.000 bezoekers of meer trekken, krijgen deze titel. Vanaf 1 september kan het publiek stemmen op zijn favoriet.
De 33e editie van het NFF wordt van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht gehouden. Het festival opent met de première van de film 'Hoe duur was de suiker'. De Gouden Kalveren worden op de slotavond uitgereikt in de Utrechtse Stadsschouwburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.