Gedeputeerde: "Vrede van Utrecht geen mislukking"

UTRECHT - Gedeputeerde Mariette Pennarts (GroenLinks) ontkent dat de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht is uitgelopen op een mislukking. Ze reageert daarmee op kritiek dat de evenementen te weinig zichtbaar zijn geweest.
Uit een RTV Utrecht-enquête bleek dinsdag dat het culturele project de afgelopen maanden aan veel Utrechters voorbij is gegaan. Zo'n 57 procent van de 503 respondenten bleek niet op de hoogte van het bestaan van de Vrede van Utrecht. Van de mensen die het wel wisten, deed 15 procent mee aan één van de activiteiten.

BELEVING

Volgens Pennarts weten mensen vaak niet dat ze bij een voorstelling zijn geweest die met de Vrede van Utrecht heeft te maken. Dat is ook geen hoofddoel, zegt de gedeputeerde.
Volgens haar is het vooral de bedoeling 'om een beleving neer te zetten van Utrecht als regio van kennis en cultuur' en 'een bijzonder cultureel aanbod aan te bieden'. Ook stelt ze dat het openingsfeest wel degelijk een succes is geweest, evenals de opera bij Paleis Soestdijk.

INTERNATIONAAL PUBLIEK

"De viering van de Vrede van Utrecht is niet geschikt om massaal buitenlandse bezoekers te trekken," zegt Michiel van der Schaaf van Toerisme Utrecht. "Als je de ambitie hebt om grootschalig internationaal publiek te trekken, had je andere evenementen moeten organiseren." De start van de Tour de France, waar de stad al jaren op aast, zou wat dat betreft een prima evenement zijn om binnen te halen, vindt Van der Schaaf.
Van der Schaaf vindt dat de Vrede van Utrecht wel effect heeft gehad. "Winkelen was altijd de belangrijkste reden om naar Utrecht te komen. Die plaats is nu ingenomen door cultuur en evenementen."

SLOTFEEST

De Vrede van Utrecht heeft tientallen miljoenen euro's gekost. Over twee weken is het slotfeest op vliegbasis Soesterberg, onder meer met Oleta Adams.

Gedeputeerde: "Vrede van Utrecht geen mislukking"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.