Tweede kandidaat-lijsttrekker PvdA Utrecht meldt zich

UTRECHT - Het Utrechtse PvdA-raadslid Marleen Haage meldt zich ook als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Zij bindt de strijd om het lijsttrekkerschap aan met wethouder Gilbert Isabella. Daarmee heeft de stad een politieke primeur te pakken.
Alle Utrechters mogen namelijk meebeslissen wie de PvdA-lijsttrekker wordt. In drie gemeenten houdt de PvdA een soort voorkiezingen, in Amerika beter bekend als primaries. Daarvoor zijn uiteraard minimaal twee kandidaten nodig en in Utrecht heeft de tweede zich dus gemeld.

SPEKMAN

Het idee van lijsttrekkerverkiezingen komt uit de koker van PvdA-voorzitter en Utrechter Hans Spekman. Ook in Groningen, Zoetermeer en Amsterdam kunnen alle inwoners meebeslissen over wie de lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. In Amsterdam is de verwachting dat het bij één kandidaat blijft en in Groningen heeft zich er ook pas één gemeld.
Iedere inwoner van Utrecht mag weliswaar meestemmen bij de verkiezing, maar Utrechters die geen PvdA-lid zijn moeten zich wel registreren en twee euro betalen. Mensen die zich willen kandideren als lijsttrekker moeten dat voor 15 september kenbaar maken.

ISABELLA

Isabella verwelkomde Haage woensdagmiddag op Twitter. "PvdA Utrecht durft vernieuwing aan en organiseert voorverkiezing voor lijsttrekker. Welkom aan @marleenhaage. Wie nog meer?", schreef hij.
De campagne vindt plaats in november en aan het eind van die maand is bekend wie de definitieve PvdA-lijsttrekker wordt voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.