Instellingen

Makke aftrap verkiezingscampagne Utrecht

UTRECHT - In Utrecht hebben vertegenwoordigers van zes partijen zondagmiddag het eerste verkiezingsdebat gehouden voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart volgend jaar. Doel van het debat was om te ontdekken waar de verkiezingen volgend jaar om gaan draaien.
Voor veel partijen kwam dit debat, dat onder leiding stond van verslaggever Marc van Rossum, net iets te vroeg. Zo kon de PvdA nog geen lijsttrekker sturen, want de partij heeft die nog niet gekozen. Gevolg was dat fractievoorzitter Ruben Post zich op de vlakte moest houden.
Echt fel werd het nergens, maar wel werd duidelijk dat de windmolens op Lage Weide de gemoederen flink bezig houden. VVD-fractievoorzitter Kees Geldoff zei dat de molens op het industrieterrein financieel niet uit kunnen en "bakken met ellende opleveren" voor de omwonenden.
GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg toonde zich wel groot voorstander van de windmolens. De andere partijen, SP, D66, CDA en de PvdA, willen eerst de uitkomsten van de inspraakprocedure afwachten, die binnenkort afloopt. De molens staan dit najaar op de agenda voor de gemeenteraad, dus mogelijk valt een besluit daarover al vóór de verkiezingen.

AUTO'S

Een steeds terugkerend verkiezingsthema is de automobiliteit in de stad en dat zal in 2014 niet anders zijn. Verschil met voorgaande verkiezingen zijn Europese regels. Als de luchtkwaliteit niet vóór 2015 aan Europese normen voldoet, moet Utrecht rekenen op boetes of een bouwstop.
VVD'er Geldoff denkt dat het allemaal wel mee zal vallen en wilde van geen milieuzone voor oude auto's weten. Hij kreeg bijval van SP-lijsttrekker Nicole van Gemert, die liever zoekt naar creatieve oplossingen om de luchtvervuiling door auto's terug te dringen. "Sluit bijvoorbeeld parkeergarages af voor vervuilende auto's."
De andere partijen begrijpen het standpunt van de VVD niet. Zo verwijten GroenLinks en D66 de liberalen dat ze niet met een oplossing komen. De partijen willen de fiets en de bus stimuleren ten koste van auto's. Ook zouden sommige wegen moeten worden afgesloten, de zogeheten knips.
CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren ziet net als GroenLinks wel wat in de wegafsluitingen, maar hij pleitte ook voor een tunnel onder het Westplein, die dan verbonden zou moeten worden met de parkeergarages van Hoog Catharijne.
Wat zeker geen verkiezingsthema zal zijn is de terugkeer van de prostituees op het Zandpad. Alle partijen vonden dat de peeskamers op termijn de deuren weer moeten openen. Ze waren het erover eens dat dat zonder de in diskrediet geraakte exploitant Wegra moet gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.