Rapport kritisch over declaratiegedrag Damen

LEERSUM - De gemeenteraad in Vlissingen bespreekt donderdag het onderzoeksrapport over het declaratiegedrag van de burgemeester en wethouders. In dat rapport blijft het gedrag van politicus Jacques Damen uit Leersum niet onbesproken.
Volgens het rapport was er afgelopen jaren sprake van een creditcardcultuur binnen de gemeente. Burgemeester René Roep en ambtenaren hadden eigen creditcards die op onoverzichtelijke wijze werden gebruikt.
Er werden rekeningen van restaurants rechtstreeks naar de gemeente gestuurd zonder dat duidelijk was waarvoor het etentje was. Damen nam verantwoording voor de declaraties die de burgemeester deed.

ALCOHOL

Bestuurders en ambtenaren zouden tijdens werktijd ook alcoholische consumpties hebben genuttigd.
"We zijn wat versnaperingen tegengekomen die tijdens de lunch genomen werden", verklaarde de voorzitter van de onderzoekscommissie Coen van Dalen bij Omroep Zeeland. "Daarbij hebben we ons afgevraagd: 's middags moet de stad ook nog bestuurd worden, is dat wel in het belang van het bestuur van de stad?"

DAMEN

Het eindrapport oordeelt verder dat Damen meer moet terugbetalen aan de gemeente. Hij kreeg een jaar lang een vergoeding om in pension te blijven, maar hij declareerde de kosten een half jaar langer.
Damen ontkent dat hij de regels heeft overtreden, maar volgens het rapport heeft Damen alsnog ingestemd met een terugbetaling van 10.000 euro.
Ook zet de commissie van het rapport vraagtekens bij zijn kilometervergoeding. Zo declareerde de Leersummer op een dag vanuit Vlissingen ritten naar Den Haag en zijn woonplaats Leersum, terwijl dit niet strookte met zijn agenda.

BELANG

Damen zou verder kilometers hebben gemaakt naar bijeenkomsten waarvan niet duidelijk is of ze van belang waren voor de gemeente Vlissingen. Ook deze declaraties worden door hem terugbetaald, zo zou Damen in een schriftelijke verklaring aan de onderzoekscommissie hebben toegezegd.
De commissie deed ook een aantal aanbevelingen. Zo moet het afgelopen zijn met het gebruik van de creditcards en mogen bestuurders en ambtenaren voor werkoverleg niet meer buiten de deur eten. Ook het aantal alcoholische consumpties buiten de deur moet worden teruggedrongen.

Verslaggeefster Ariane Lafort over het rapport
"Affaire rond Damen kan leiden tot vertrek burgemeester"
"Voor Damen is het belangrijk om goed na te denken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.