Instellingen

Utrechter zoekt naar nazigoud in Duitsland

UTRECHT - De Utrechtse theatermaker Leon Giesen gaat volgende week in Duitsland graven naar een nazi-schat. Dat heeft hij gezegd in het tv-programma De Wereld Draait Door.
Giesen denkt een code van de nazi's te hebben gekraakt en te weten waar de schat met mogelijk goud en diamanten ligt. Die code zat versleuteld in een muziekstuk.
Onderzoeksjournalist Karl Hammer heeft jaren gepuzzeld op de code, maar hij kwam er niet uit. De journalist plaatste al zijn informatie online en schreef een boek over zijn bevindingen.
Giesen herkende een karakteristieke M die op het muziekblad is gebruikt. Dezelfde letter met dezelfde typografie had hij een paar jaar eerder gezien op een oud station bij Berlijn. Het gaat volgens hem om de spoorlijn Mittenwaldbahn die dwars door Duitsland loopt. Daarop is hij verder gaan puzzelen en kwam hij uit op de locatie waar hij gaat graven.

AFSTAND

Hij heeft al veelbelovend geologische onderzoek gedaan en een graafvergunning aangevraagd. Als Giesen volgende week het nazigoud vindt, doet hij er ook weer afstand van, zei hij in De Wereld Draait Door.
"Ik wil vooral weten of mijn theorie klopt. Ik wil niks hebben wat daar ligt en daarom heb ik drie advocaten ingehuurd.", aldus Giesen. "Als ik al wat vind, ga ik daar een goede bestemming voor zoeken."
Wanneer en waar hij precies gaat graven, blijft geheim. De Duitsers willen er geen mediaspektakel van maken.
Giesen heeft zijn verhaal al verteld op de Parade, maar op zondag 8 september gaat hij zijn ontdekking nog twee keer in Utrecht uitleggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.