RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Justitie eist lange celstraffen tegen verdachten monstransroof

1/3
UTRECHT -

Justitie eist celstraffen van vijf en vier jaar tegen de verdachten van de geruchtmakende monstransroof in museum Catharijneconvent in Utrecht. Drie van de vier verdachten moeten zich vandaag verantwoorden voor de rechter.

De officier van Justitie rekent het de rovers zwaar aan dat ze in januari op klaarlichte dag een vitrine aan stukken sloegen en het kostbare altaarstuk, dat al eeuwen tot het Nederlands erfgoed behoort, onder het oog van het geschokte publiek hebben weggenomen.

Het OM eist daarom tegen twee verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. De derde hoorde vier jaar tegen zich eisen.

De monstrans werd drie weken na de brutale diefstal beschadigd teruggevonden in de kofferbak van een auto. Inmiddels staat hij weer gerestaureerd in het museum. Wel ontbreekt nog een deel met driehonderd diamanten. Het Catharijneconvent claimt een schade van 3300 euro aan onverzekerde kosten.


DNA

In eerste instantie werden drie verdachten opgepakt. Later vond de politie op basis van dna-onderzoek nog een vierde verdachte. Hij mag zijn rechtszaak, die later plaatsvindt, thuis afwachten.

Er was genoeg aanleiding om de 22-jarige Tim K. vast te houden, maar de rechtbank besloot hem vanwege zwaarwegende persoonlijke omstandigheden voorlopig vrij te laten.

De aanwezigheid van journalisten in de zaal zorgde aan het begin van de zitting voor een schorsing. Eťn van de verdachten gaf aan dat hij geen publiciteit wil en vroeg of de camera's uit mochten. De rechtbank nam het verzoek in beraad, maar oordeelde dat de journalisten hun werk mochten blijven doen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -