Leeuwarden is Culturele Hoofdstad 2018

UTRECHT - Leeuwarden is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad in 2018. Dat heeft minister Bussemaker van OCW bekendgemaakt. Voor de titel was ook Utrecht in de race, maar die stad werd vorig jaar al ter zijde geschoven.
Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mogen Nederland en Malta een stad aanwijzen die een jaar lang extra aandacht krijgt in Europa. Leeuwarden betoogde dat de titel noodzakelijk is, omdat de stad veel werkloosheid kent en veel inwoners heeft met een lage opleiding.
Utrecht was ook in de race, maar viel bij de voorselectie al af. De jury vond het zogeheten bidbook met daarin de plannen verfrissend, maar het beoogde programma werd als zwaar onvoldoende beoordeeld.

MILJOENEN

Den Haag viel in de eerste ronde ook af. Over bleven Noord-Brabant, Maastricht en Leeuwarden, van wie de laatste dus de titel heeft gekregen. De stad trekt 40 miljoen euro uit voor het evenement, veel minder dan de andere kandidaten.
Culturele Hoofdstad is bedoeld als impuls voor de stad: er wordt in de stad geïnvesteerd, en de cultuur en de geschiedenis van de stad worden belicht en internationaal op de kaart gezet.
Het provinciebestuur van Utrecht heeft Leeuwarden gefeliciteerd. De PVV in de provincie Utrecht heeft de Friese belastingbetaler gecondoleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.