Stichtse Vecht tegen komst windmolens Lage Weide

STICHTSE VECHT/UTRECHT - De gemeente Stichtse Vecht ziet geen maatschappelijk draagvlak voor de windmolens op Lage Weide en wil daarom dat het college van B en W in Utrecht afziet van de windmolenplannen. Dat staat in een brief die Stichtse Vecht vrijdag heeft gestuurd.
Utrecht heeft op verzoek van Stichtse Vecht de windmolenplannen al aangepast, maar volgens wethouder Piet Ploeg is dat toch niet voldoende. "Ondanks maatregelen die de overlast beperken, blijven wij ons zorgen maken over de invloed van windmolens op de leefomgeving."
Hij begrijpt dat Utrecht het bedrijventerrein als beste locatie ziet, maar de windmolens zijn door hun grootte goed te zien in de woonwijken Maarssenbroek, Maarssen-dorp en Oud Zuilen, die bij Stichtse Vecht horen.
"De voorgestelde bouwhoogte van de windmolens is namelijk flink hoger dan het niveau van het bedrijventerrein", laat de wethouder in een verklaring weten.

OVERLAST

Bovendien hebben de inwoners van Stichtse Vecht al last van veel andere ontwikkelingen. Ploeg noemt de A2, de N230, het spoor, het Amsterdam-Rijnkanaal, de hoogspanningsleidingen, de aanvliegroute Schiphol en de zware bedrijfsbestemmingen op Lage Weide.
Volgens de wethouder past het niet om daar ook nog eens hoge windmolens aan toe te voegen. Ook niet na de toezegging van de gemeente Utrecht om slagschaduw te voorkomen en strengere geluidsnormen toe te passen.

GEMEENTERAAD

Het Utrechtse college van B en W heeft de plannen van Energie U voor zes molens aan het begin van de zomer al goedgekeurd, maar de gemeenteraad moet nog wel instemmen. Of dat gaat gebeuren, is nog onzeker.
De VVD is uitgesproken tegenstander en GroenLinks is vóór, maar de andere partijen in Utrecht willen eerst de inspraakreacties zien, voordat ze een standpunt innemen. De termijn om in te spreken sluit op 13 september. De windmolens staan naar verwachting dit najaar op de agenda.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.